Ανοδικά κινείται η τιμή του αργού πετρελαίου

Δευτέρα, 24 Μαρτίου 2003 09:40

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκε η τιμή του αργού πετρελαίου, σε ποσοστό 2,9%, μετά τις μεγάλες μάχες Αμερικανών πεζοναυτών στην πόλη Νασιρίγια, αυξάνοντας την ανησυχία ότι οι προμήθειες πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή, ενδέχεται να επηρεαστούν.

Η τιμή του αργού πετρελαίου είχε υποχωρήσει κατά 19% την περασμένη εβδομάδα, με την προοπτική ότι ο πόλεμος θα τελειώσει σύντομα. Η μάχη στη Νασιρίγια, στρατηγικό σημείο, 298 χιλιόμετρα νοτιο-δυτικά της Βαγδάτης, αυξάνει τις ανησυχίες ότι η αντίσταση στην επέλαση των συμμαχικών δυνάμεων θα είναι μεγάλη.

Η τιμή του αργού πετρελαίου για τα συμβόλαια Μαΐου αυξήθηκε κατά 79 σεντς, ποσοστό 2,9%, φθάνοντας στα 27,70 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές, μετά τη συνεδρίαση, συναλλαγές στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης. Διαπραγματεύθηκε στα 27,51 δολ. στις 3 μ.μ. στη Σιγκαπούρη, τοπική ώρα.

Με την έναρξη του πολέμου προ πέντε ημερών, τουλάχιστον 30 άνδρες των συμμαχικών δυνάμεων βρήκαν τον θάνατο. Δεκατέσσερις Αμερικανοί και 16 Βρετανοί. Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, με έδρα το Κατάρ και η ιρακινή τηλεόραση, μετέδωσαν εικόνες νεκρών Αμερικανών στρατιωτών, αλλά και αιχμαλώτων.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν πως 12 στρατιώτες πιστεύεται ότι έχουν συλληφθεί κοντά στη Νασιρίγια. Οι πετρελαιοπηγές εκεί έχουν πυρποληθεί, σε μία μάχη από τις πιο σκληρές κατά του Ιράκ, μετέδωσε σήμερα το ΒΒC, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για τον ακριβή αριθμό εκείνων που έχουν πάρει φωτιά.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα