Με τον χαμηλότερο ρυθμό της διετίας συρρικνώθηκε η μεταποίηση

Δευτέρα, 03 Ιουνίου 2013 11:27
UPD:11:45
REUTERS/ARBEN CELI

Με τον χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων δύο ετών περίπου συρρικνώθηκε η εγχώρια μεταποιητική δραστηριότητα τον Μάιο, ενώ με μειούμενο ρυθμό υποχώρησαν επίσης η παραγωγή και η  απασχόληση, ενισχύοντας τις προσδοκίες για αποκλιμάκωση της ύφεσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Markit, ο δείκτης PMI κατέγραψε υψηλό 23 μηνών στις 45,3 μονάδες τον Μάιο από τις 45,0 μονάδες τον Απρίλιο. Ωστόσο, ο δείκτης παρέμεινε κάτω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει τη συρρίκνωση από την ανάπτυξη.

«Το Μάιο, ο μεταποιητικός τομέας εξακολούθησε την ενθαρρυντική πορεία την οποία ξεκίνησε το 2013, με τους ρυθμούς μείωσης της παραγωγής, των νέων εργασιών και της απασχόλησης να μειώνονται για τρίτη φορά στο διάστημα των τελευταίων τεσσάρων μηνών», σχολίασε ο Φιλ Σμιθ, οικονομολόγος της Markit.

«Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι τα πρόσφατα μεγέθη εξακολουθούν να υποδεικνύουν έντονους ρυθμούς συρρίκνωσης, καθώς ο ελληνικός κλάδος προβλέπεται να συνεχίσει να επιβαρύνει την ευρύτερη οικονομία μέσα στους επόμενους μήνες, εν μέρει λόγω των επιπτώσεων του περαιτέρω περιορισμού των θέσεων εργασίας στα εργοστάσια», πρόσθεσε.

Σε αντιστοιχία με τη βελτίωση του δείκτη PMI, ο δείκτης οικονομικού κλίματος της χώρας σημείωσε υψηλό πενταετίας τον Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν την περασμένη εβδομάδα.

Τα στοιχεία του Μαΐου υπέδειξαν επίσης βελτιωμένη τάση στην απασχόληση του μεταποιητικού τομέα, καθώς ο ρυθμός μείωσης των θέσεων εργασίας του τομέα εξασθένησε για δεύτερο συνεχή μήνα, καταγράφοντας τον ραδύτερο ρυθμό από τον Ιούνιο του 2011.

Σύμφωνα με τη Markit, ο ρυθμός μείωσης των νέων παραγγελιών, αν και σημαντικός, ήταν ο βραδύτερος των τελευταίων 22 μηνών. Εξασθενημένος εμφανίζεται για δεύτερο συνεχή μήνα και ο ρυθμός μείωσης των θέσεων εργασίας, καταγράφοντας τον βραδύτερο ρυθμό της τελευταίας διετίας.

Παράλληλα, οι τιμές χρέωσης σημείωσαν τη μεγαλύτερη μείωση των τελευταίων τεσσάρων ετών τον Μάιο, παρά την μικρή αύξηση του κόστους εισροών, καθώς οι κατασκευαστές θυσιάζουν το περιθώριο κέρδους για να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να προσελκύσουν πελάτες.

Παρ’ όλα αυτά, η ελληνική οικονομία αναμένεται να παραμείνει σε ύφεση για έκτη συνεχή χρονιά φέτος με το ΑΕΠ να εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί περαιτέρω κατά 4,5%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα