Σε μειώσεις προσωπικού προχωρούν οι αεροπορικές εταιρείες της Ευρώπης

Δευτέρα, 24 Μαρτίου 2003 14:01

Οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες αναμένεται να ακολουθήσουν τις αμερικανικές και να προχωρήσουν αυτή τη βδομάδα σε νέες μειώσεις του εργατικού δυναμικού τους και των δρομολογίων τους στον απόηχο της πρόβλεψης, το περασμένο Σάββατο, της IATA ότι η μείωση της ζήτησης λόγω του πολέμου στο Ιράκ θα αυξήσει τις απώλειες του κλάδου κατά επιπλέον 10 δισ. δολάρια.

Ο πόλεμος στο Ιράκ ενδέχεται να επιδεινώσει τη χειρότερη πτωτική στροφή του βιομηχανικού κλάδου και να μεταθέσει χρονικά την ανάκαμψη του στο 2004.

Εύλογες είναι ανησυχίες των επενδυτών, οι οποίοι άσκησαν πιέσεις στην πλειοψηφία των μετοχών των αεροπορικών εταιρειών, κατά τις σημερινές διαπραγαματεύσεις στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, καθώς τόσο η British Airways όσο και η KLM έχουν εντείνει ήδη τα μέτρα μείωσης εργατικού δυναμικού.

Μερίδα αναλυτών αναμένει τη Swiss International Airlines να ανακοινώνει αύριο, μαζί με τις λεπτομέρειες για το περυσινό ζημιογόνο έτος χρήσης, επιπρόσθετες απολύσεις στις ήδη προγραμματισμένες 700 υπαλλήλων της, εάν θέλει να αποφύγει την τύχη του προκατόχου της, Swissair.

Την περασμένη Παρασκευή, η αμερικανική αεροπορική εταιρεία Northwest Airlines ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε απολύσεις 4.700 εργαζομένων της ή το 11% του εργατικού δυναμικού της, εντασσόμενη και αυτή στην χορεία των αμερικανικών United Airlines και Continental, της καναδικής Air Canada και της αυστραλιανής Qantas που έχουν ανακοινώσει μείωση του προσωπικού τους.

Τόσο η Northwest όσο και η United επικαλέστηκαν σαφώς τον πόλεμο στο Ιράκ ως κυρίαρχο παράγοντα στην απόφασή τους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα