«Βουτιά» στις διεθνείς αγορές

-5,67% ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι
Δευτέρα, 24 Μαρτίου 2003 19:13

ΜΕΓΑΛΗ πτώση σημείωσαν σήμερα οι χρηματιστηριακοί δείκτες και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού εν μέσω αυξανόμενων ενδείξεων ότι ο πόλεμος στο Ιράκ δεν θα είναι τόσο σύντομος όσο προβλεπόταν.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 3.743,3 μονάδες μειωμένος κατά 3,05%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 2.726,85 μονάδες καταγράφοντας βαριές απώλειες της τάξεως του 5,67%, ενώ ανάλογη πτώση (5,37%) σημειώνει και ο δείκτης Xetra DAX στη Φρανκφούρτη, όπου η συνεδρίαση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε και το δολάριο, ενώ αντιθέτως σημαντική άνοδο σημείωσαν οι τιμές του πετρελαίου, ο χρυσός και τα ομόλογα.

Στη Νέα Υόρκη, οι δείκτες Dow Jones και Nasdaq υποχωρούν αυτή την ώρα κατά 3,38% και 3,15% αντιστοίχως.

«Ποτέ να μην πιστέψετε ότι ένας πόλεμος μπορεί να είναι εύκολος. Ο ισχυρός πολιτικός που κηρύσσει τον πόλεμο θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι από τη στιγμή της έναρξης του πολέμου δεν είναι πλέον καθοδηγητής αλλά αιχμάλωτος απρόβλεπτων και ανεξέλεγκτων γεγονότων», είχε προειδοποιήσει ο Γουίνστον Τσώρτσιλ.

Ο Σαντάμ Χουσεΐν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα δήλωσε ότι «ο εχθρός υποτίμησε τον ιρακινό λαό» και ότι οι «εισβολείς συναντούν ισχυρή αντίσταση» http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/03/24/332975.htm .

Από την άλλη πλευρά, πάντως, ο επικεφαλής της εκστρατείας κατά του Ιράκ αμερικανός στρατηγός, Τόμι Φράνκς, δήλωσε ότι «η πρόοδος στην επίτευξη των στόχων είναι γρήγορη και κάποιες φορές θεαματική.

Παράγοντες της αγοράς πάντως θεωρούν θετικό το γεγονός ότι ο όγκος των συναλλαγών ήταν περιορισμένος και επισημαίνουν ότι ούτως ή άλλως ανέμεναν κάποια διόρθωση –αν και όχι τόσο βίαια- μετά το πρόσφατο ράλι.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τις τελευταίες επτά συνεδριάσεις οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών και αμερικανικών χρηματιστηρίων είχαν ενισχυθεί κατά 19%.

Ειδικότερα για τον Dow Jones, η περασμένη εβδομάδα ήταν η καλύτερη των τελευταίων είκοσι ετών, γεγονός που αποδόθηκε στις αισιόδοξες εκτιμήσεις ότι ο πόλεμος στο Ιράκ θα ήταν σύντομος.

Το κλίμα ανεστράφη το Σαββατοκύριακο, όταν οι αμερικανικές δυνάμεις άρχισαν να μετρούν τις πρώτες σοβαρές απώλειες και να αντιμετωπίζουν σθεναρή αντίσταση από τον ιρακινό στρατό, ο οποίος ανέκοψε την προέλασή τους προς τη Βαγδάτη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα