Σλοβενία: Συρρίκνωση 4,8% το α' τρίμηνο

Παρασκευή, 31 Μαΐου 2013 14:56
UPD:15:46
REUTERS/SRDJAN ZIVULOVIC

Με ρυθμό 4,8% συρρικνώθηκε η οικονομία της Σλοβενίας το α' τρίμηνο του 2013, εξαιτίας της σημαντικής πτώσης στην εγχώρια κατανάλωση και την επενδυτική δραστηριότητα, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας.

Ιδιαίτερα ανθεκτικός εμφανίζεται, ωστόσο, ο εξαγωγικός τομέας, με τις εξαγωγές να ενισχύονται κατά 1,8% σε ετήσια βάση. Η εγχώρια κατανάλωση, αντιθέτως, υποχώρησε κατά 7,7%.

Τα στοιχεία είναι απογοητευτικά για όλους τους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας και οικονομικοί αναλυτές προβλέπουν ότι φέτος, το ποσοστό της συρρίκνωσης της οικονομίας θα κυμαίνεται από 2% έως 2,5%.

Στο μεταξύ, το Ινστιτούτο Μακροοικονομικής Ανάλυσης και Ανάπτυξης (IMAD) ανακοίνωσε ότι η συρρίκνωση του σλοβενικού ΑΕΠ το α' τρίμηνο του 2013 αποδεικνύει ότι «η οικονομία παραμένει αδύναμη».

Η Ένωση Εργοδοτών της Σλοβενίας ανακοινώθηκε ότι τα στοιχεία προκαλούν σοκ και καταδεικνύουν την ανικανότητα των εταιρειών να έχουν πρόσβαση σε πόρους χρηματοδότησης.

Ο Γιάνεζ Ποσέντι, ένας από τους κορυφαίους συνδικαλιστές του δημόσιου τομέα, δήλωσε ότι τα στοιχεία για τη συρρίκνωση του ΑΕΠ αποτελούν «μήνυμα προς την κυβέρνηση ότι πρέπει να σταματήσει να ακολουθεί τις εντολές των Βρυξελλών».

«Εάν η κυβέρνηση δεν λάβει σοβαρά υπόψη τα στοιχεία και δεν συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να στρέψει την προσοχή της στην οικονομία, τότε η συρρίκνωση του ΑΕΠ το β' τρίμηνο του 2013 θα είναι μεγαλύτερη του 6%". Μια τέτοια εξέλιξη, πρόσθεσε, θα έβαζε τέλος σε κάθε ελπίδα για ανάκαμψη της οικονομίας», τόνισε.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα