Ιταλία: Η κρίση απειλεί την κοινωνική συνοχή, προειδοποιεί ο κεντρικός τραπεζίτης

Παρασκευή, 31 Μαΐου 2013 14:32
UPD:14:35

Για τον κίνδυνο που διατρέχει η κοινωνική συνοχή εξαιτίας της οικονομικής κρίσης προειδοποίησε ο κεντρικός τραπεζίτης της Ιταλίας, Ινιάτσιο Βίσκο, κατά την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης της κεντρικής τράπεζας.

«Η χώρα μας έχασε δυόμισι δεκαετίες. Δεν ανταποκρίθηκε στις εντυπωσιακές γεωπολιτικές, τεχνολογικές και δημογραφικές αλλαγές. Σήμερα, εξαιτίας της συνεχιζόμενης ύφεσης, κινδυνεύει και η κοινωνική συνοχή», τόνισε ο επικεφαλής της Banca d' Italia.

Ο κ. Βίσκο υποστηρίζει ότι πρέπει να μειωθούν άμεσα οι φόροι που καταβάλλουν οι εργοδότες για την μισθοδοσία. «Πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε σε θέση να βγούμε από την σοβαρή κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει: η εργασία χάνεται και δεν ξαναδημιουργείται. Οι επιχειρήσεις δεν καταφέρνουν να εκσυγχρονιστούν, να βρουν χρηματοδοτήσεις κι αναγκάζονται να κλείσουν. Οι τράπεζες έχουν εξασθενίσει», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στην έξοδο της Ιταλίας από την διαδικασία επιτήρησης για υπερβολικό έλλειμμα της Ε.Ε., ο κεντρικός τραπεζίτης είπε ότι πρόκειται για μια κίνηση «που η χώρα πρέπει να φανεί ικανή να εκμεταλλευθεί αποδοτικά».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, η ανεργία στην Ιταλία εκτινάχθηκε στο 12,8% το α’ τρίμηνο, σημειώνοντας άνοδο 1,8% σε μηνιαία βάση.  Νέο αρνητικό ρεκόρ σημειώνεται και στην ανεργία των νέων, η οποία ανήλθε στο 41,6%. 

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα