Σρέντερ: Αναμενόμενη η επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος

Τετάρτη, 26 Μαρτίου 2003 13:15
UPD:13:26

Στις εύλογες ανησυχίες που προκαλεί ο πόλεμος στο Ιράκ απέδωσε ο γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ τη σημαντική πτώση του δείκτη Ifo, ο οποίος καταγράφει το επιχειρηματικό κλίμα στην ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης.

«Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι στις παρούσες συνθήκες ο δείκτης Ifo υποχώρησε», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο ο γερμανός καγκελάριος. «Το εάν θα υπάρξει βελτίωση της οικονομίας στο δεύτερο εξάμηνο εξαρτάται από τη διάρκεια του πολέμου», πρόσθεσε ο κ. Σρέντερ.

Επισήμανε επίσης ότι οι οικονομικές επιπτώσεις της πολεμικής σύρραξης, π.χ. στις τιμές του πετρελαίου και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστούν στην παρούσα φάση.

Νωρίτερα, το ινστιτούτο Ifo ανακοίνωσε ότι ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος υποχώρησε το Μάρτιο στις 88,1 μονάδες από 88,9 μονάδες το Φεβρουάριο. Οι αναλυτές σε έρευνα που διενήργησε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters εκτιμούσαν ότι ο παραπάνω δείκτης θα παρέμενε αμετάβλητος.

Η πτώση αυτή, όπως σημειώνουν οι "Financial Times", αντικατοπτρίζει την εύθραυστη κατάσταση της υπ' αριθμόν ένα οικονομίας της ευρωζώνης και τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις του πολέμου στο Ιράκ.

Ο επιμέρους δείκτης που αποτυπώνει τις προσδοκίες των επιχειρηματικών στο δυτικό τμήμα της χώρας για το επόμενο εξάμηνο υποχώρησε στο 97,2 από 98,4 ένα μήνα νωρίτερα.

«Οι ενδείξεις βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος που υπήρχαν τους δύο τελευταίους μήνες προς το παρόν δεν επιβεβαιώνονται», επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση ο πρόεδρος του ινστιτούτου Ifo, Χανς-Βέρνερ Ζιν.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα