Με ιδανικές συνθήκες αρχίζει η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής

Προσωπικά «προσκλητήρια» στις 270 χιλιάδες μετόχους από τη διοίκηση της τράπεζας
Πέμπτη, 30 Μαΐου 2013 07:00
UPD:11:51
FOSPHOTOS/ALEXANDROS KATSIS

Αρχίζει σήμερα η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, η οποία έχει θέσει το στόχο συγκέντρωσης του 1,17 δισ. ευρώ από ιδιωτικά κεφάλαια. Η μετοχή επανέρχεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ η διαπραγμάτευση του δικαιώματος, που ξεκινά με τιμή 4,45 ευρώ, διαρκεί ώς τις 7 Ιουνίου και η άσκησή του ώς τις 13 Ιουνίου.

Η διοίκηση της Εθνικής θα απευθυνθεί με προσωπική επιστολή σε κάθε έναν από τους 270 χιλιάδες μετόχους παρουσιάζοντας τις προοπτικές της τράπεζας και τη λογική της αύξησης κεφαλαίου, προκειμένου να ολοκληρώσει την προσπάθεια συστράτευσης δυνάμεων των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων για τη διατήρηση του ιδιωτικού χαρακτήρα του Ομίλου της Εθνικής.

Με βάση τις εκτιμήσεις από την αγορά, η τράπεζα έχει συγκεντρώσει ποσό άνω των 800 εκατ. ευρώ μέσω δεσμεύσεων των αντίστοιχων κεφαλαίων σε ειδικό λογαριασμό από επιχειρηματίες, περισσότερους από 350 τον αριθμό, που δίνουν το «παρών» στην αύξηση κεφαλαίου και πλέον η μάχη δίνεται για τη συμμετοχή των μικρότερων μετόχων της τράπεζας ώστε να διατηρηθεί ο πολυμετοχικός χαρακτήρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την ανταλλαγή μετοχών με τη Eurobank, η Εθνική έχει ακόμη 50 χιλιάδες επενδυτές που είναι για πρώτη φορά μέτοχοί της. Με τη συγκέντρωση κατ’ ελάχιστον 800 εκατ. ευρώ, η τράπεζα παραμένει ιδιωτική αλλά η επιδίωξη της διοίκησης είναι να κινηθεί παραπάνω ώστε να μην χρειαστεί να εκδώσει coco΄s.

Mε βάση τη συμμετοχή και τις προεγγραφές για τυχόν αδιάθετα από τον επιχειρηματικό κόσμο που ανταποκρίθηκε, υπάρχει αισιοδοξία αλλά παραμένει η πρόθεση να λάβουν μέρος και οι μικροί μέτοχοι που είναι παραδοσιακή βάση της Εθνικής Τράπεζας και η ενημέρωση αυτών είναι κύριο μέλημα των στελεχών την περίοδο που «τρέχει» η αύξηση. Από την πρώτη στιγμή, εκδήλωσε τη θέληση να λάβει μέρος στην αύξηση ο Ομιλος Λάτση, καλύπτοντας και αδιάθετα πέραν του υφιστάμενου ποσοστού του, ενώ ενδιαφέρον να ενημερωθούν για τη διαδικασία εκδηλώνουν και funds από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό της αύξησης κεφαλαίου, εάν συγκεντρωθεί ποσό μεταξύ 975,6 εκατ. ευρώ και 1,17 δισ. ευρώ, δηλαδή μεταξύ του 10% και του 12% των κεφαλαιακών αναγκών, η τράπεζα δεν θα εκδώσει coco΄s, ενώ εκτός Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας παραμένει επίσης εάν μέσω της αύξησης, καλυφθεί ποσό μεταξύ 800 εκατ. και 975,6 εκατ. ευρώ, οπότε και θα εκδώσει μετατρέψιμες ομολογίες.

Με βάση το μετοχολόγιο της 10 Απριλίου, νομικά και φυσικά πρόσωπα από το εξωτερικό είχαν το 35,54% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής, οι ιδιώτες επενδυτές το 45,8%, τα ασφαλιστικά ταμεία και ο λοιπός δημόσιος τομέας το 13,04%, ενώ σε λοιπά νομικά πρόσωπα εσωτερικού ανήκει το 5,62% του μετοχικού κεφαλαίου. Τα ασφαλιστικά ταμεία δεν μπορούν να συμμετάσχουν στην αύξηση και θα προχωρήσουν στην πώληση των δικαιωμάτων τους.

Η διοίκηση της Εθνικής, στην τελική ευθεία πλέον της αύξησης, θα αξιοποιήσει τα θετικά μεγέθη τριμήνου, κατά το οποίο η τράπεζα κατέγραψε κέρδη από σταθερές πηγές εργασιών και είχε πρόοδο, μεταξύ άλλων, στη μείωση των δαπανών, τη βελτίωση του δείκτη   δανείων προς καταθέσεις και την αποκλιμάκωση των προβλέψεων.

Ο τίτλος της τράπεζας επιστρέφει σήμερα στο ταμπλό μετά από τέσσερις συνεδριάσεις, λόγω της πραγματοποίησης του reverse split με τιμή ανοίγματος στα 4,53 ευρώ. Χθες ανακοινώθηκε η διαγραφή του τίτλου της Εθνικής από τον Stoxx 600 στο πλαίσιο της τριμηνιαίας αναθεώρησης των μετοχών του δείκτη.  

Μετοχική σύνθεση

  • Νομικά & φυσικά πρόσωπα εξωτερικού: 35,54%
  • Ιδιώτες επενδυτές εσωτερικού: 45,80%
  • Ασφαλιστικά ταμεία & λοιπός δημόσιος τομέας: 13,04%
  • Λοιπά νομικά πρόσωπα εσωτερικού: 5,62%

ΑΝΝΑ ΔΟΓΑ - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΤΕ



Σχολιασμένα