Έτινγκερ: Τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Κύπρο δεν είναι τουρκικά

Συνέδριο ενέργειας του Economist στις Βρυξέλλες
Τετάρτη, 29 Μαΐου 2013 23:11
UPD:23:20
EPA/OLIVIER HOSLET

Ο ευρωπαίος Επίτροπος για την ενέργεια Γκίντερ Έτινγκερ (φωτογραφία αρχείου).

Τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Κύπρο δεν είναι τουρκικά, διαμήνυσε από το βήμα του συνεδρίου ενέργειας του Economist στις Βρυξέλλες ο ευρωπαίος Επίτροπος για την ενέργεια Γκίντερ Έτινγκερ, κληθείς να σχολιάσει τις αιτιάσεις της Άγκυρας απέναντι στην εν εξελίξει διαδικασία αξιοποίησης των ενεργειακών πόρων της περιοχής.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Ε.Ε. έχει καλές σχέσεις με την Τουρκία και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα συνεχιστούν πάνω σε μία πραγματιστική βάση.

Παράλληλα, τόνισε ότι η Ελλάδα οφείλει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που αφορούν στο ενεργειακό μείγμα της έως το 2020, ακριβώς όπως όλες οι χώρες - μέλη της Ε.Ε. Σε αυτό το πλαίσιο, επεσήμανε τις δυνατότητες ανάπτυξης της παραγωγής ηλιακής ενέργειας, οι οποίες κατά τη γνώμη του είναι σε θέση να καταστήσουν την Ελλάδα αντίστοιχο εξαγωγέα σε όλη την Ευρώπη.

Όσον αφορά στο πρόγραμμα «Ήλιος», παρατήρησε ότι κάποιες χώρες – μέλη της Ε.Ε. ενδιαφέρονται ήδη να επενδύσουν, ωστόσο, μίλησε για την ανάγκη να προηγηθούν στην Ελλάδα περαιτέρω μεταρρυθμίσεις προς την κατεύθυνση απελευθέρωσης της αγοράς, διευκόλυνσης χρηματοδοτήσεων, διασφάλισης εγγυήσεων κ.ο.κ.

Κύπρος: Προσδοκίες από το φυσικό αέριο

Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου Στέλιος Χειμώνας, αναφερόμενος στις διεργασίες αξιοποίησης των ενεργειακών κοιτασμάτων, είπε πως η επιβεβαιωτική γεώτρηση στο οικόπεδο 12 θα ξεκινήσει τον Ιούνιο και η ευρύτερη διαδικασία αξιολόγησης θα ολοκληρωθεί έως το 2014.

Ο ίδιος επισήμανε ότι σε αυτούς τους δύσκολους οικονομικούς καιρούς για την Κύπρο, εν μέσω εφαρμογής μέτρων λιτότητας, οι πολίτες της χώρας προσδοκούν πολλά από τις πρόσφατες ανακαλύψεις φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι σχεδιασμοί της κυπριακής κυβέρνησης ταιριάζουν με τη μεσομακροπρόθεσμη ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε.

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση στην Τουρκία να συμβάλει με στόχο μία βιώσιμη λύση του κυπριακού ζητήματος.

Παρεμβαίνοντας στις εργασίες του συνεδρίου, εκπρόσωπος της τουρκικής πρεσβείας στις Βρυξέλλες δήλωσε ότι η Τουρκία συμμετέχει επί δεκαετίες σε διάλογο για το Κυπριακό και εξέφρασε την άποψη ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει ίσα δικαιώματα στα κοιτάσματα φυσικού αερίου της περιοχής.

Ο κ. Χειμώνας ανταπάντησε ότι η Τουρκία θα πρέπει να κατέλθει στις συνομιλίες «με εποικοδομητικό τρόπο», ώστε μετά από την επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης του Κυπριακού να επωφεληθούν όλοι οι Κύπριοι από τα ενεργειακά αποθέματα.

ΔΕΠΑ: Άλλες τιμές μέσω Ιταλίας στη ΝΑ Μεσόγειο

Την ιδιαίτερη σημασία της ενεργειακής διασύνδεσης της Ελλάδας με την Ιταλία, υπό την έννοια ότι αυτή θα έχει αντανάκλαση στις τιμές της ευρύτερης αγοράς της νοτιοανατολικής Μεσογείου, υπογράμμισε στο συνέδριο ενέργειας του Economist στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Χάρης Σαχίνης.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η ιταλική αγορά βρίσκεται σε καθεστώς υπερπροσφοράς, πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με τις ευρωπαϊκές τιμές να ανακάμπτουν γρηγορότερα, καθώς το σημείο προσφοράς έχει μειωθεί.

ΥΠΕΚΑ: Η Ελλάδα συνεισφέρει στη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών της Ε.Ε.

Στην ομιλία του ο γενικός γραμματέας Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Ελλάδας Κωνσταντίνος Μαθιουδάκης, επικαλούμενος αναλύσεις και οικονομικούς δείκτες, διαμήνυσε πως «είμαστε σε θέση να πούμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε σημείο καμπής».

Ο κ. Μαθιουδάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα συνεισφέρει στη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών της Ε.Ε. και εξέφρασε την ελπίδα ότι ο αγωγός ΤΑΡ θα προτιμηθεί ως η καλύτερη επιλογή για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Κασπία στην Ευρώπη.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στις πρόσφατες ανακαλύψεις στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες της Κύπρου και του Ισραήλ, υπό το πρίσμα ότι διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός ενεργειακού διαδρόμου της Ανατολικής Μεσογείου.

Παράλληλα, επεσήμανε τη δυναμική η οποία παρατηρείται μέσα από την προωθούμενη εξερεύνηση των πιθανών ελληνικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, τονίζοντας ότι είναι σε εξέλιξη η αξιολόγηση των στοιχείων, τα οποία συλλέχτηκαν από τις έρευνες στο Ιόνιο Πέλαγος και στη νότια Κρήτη (έως το τέλος του 2013 θα υπάρχει μία καθαρή εικόνα για τις συγκεκριμένες περιοχές, ενώ είναι σε εξέλιξη αντίστοιχες διεργασίες στον Πατραϊκό Κόλπο, στα Ιωάννινα και στο Κατάκολο).

Τέλος μίλησε για ταυτόχρονη προσπάθεια ανοικοδόμησης των τομέων του ηλεκτρισμού, του φυσικού αερίου και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε ευθυγράμμιση με το τρέχον πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

TAP: Επένδυση ιστορικών προδιαγραφών

Επένδυση ιστορικών προδιαγραφών χαρακτήρισε τον Νότιο Διάδρομο Αερίου στην ομιλία του ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΡ Κιέτιλ Τούνγκλαντ παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες του προτεινόμενου αγωγού ΤΑP, τον οποίο στηρίζουν μέσω διακρατικής συμφωνίας οι Ιταλία – Ελλάδα – Αλβανία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα