Μέχρι τέλος καλοκαιριού οι δράσεις κατά της λαθρεμπορίας καυσίμων

Οι ενέργειες και πρωτοβουλίες του υπουργείου Οικονομικών
Τετάρτη, 29 Μαΐου 2013 18:00
UPD:18:08
REUTERS/MARIO ANZUONI

Η χρηματοδότηση μέρους του κόστους προμήθειας και εγκατάστασης των συστημάτων ελέγχου εισροών – εκροών όγκου καυσίμων στα πρατήρια θα γίνεται μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Για το τέλος Ιουνίου έχει προγραμματιστεί η εγκατάσταση συστήματος GPS στα βυτιοφόρα και τα πλωτά μέσα μεταφοράς καυσίμων, με σκοπό την πάταξη της λαθρεμπορίας και της νοθείας στην αγορά καυσίμων. Το υπουργείο Οικονομικών και τα συναρμόδια υπουργεία έχουν προχωρήσει σε μία σειρά από ενέργειες και νομοθετικές πρωτοβουλίες για την πάταξη της λαθρεμπορίας ενώ η ολοκλήρωση όλων των σχετικών διαδικασιών έχει προγραμματιστεί για το τέλος καλοκαιριού.

Παράλληλα βρίσκεται στο τελικό στάδιο υπογραφών κοινή υπουργική απόφαση για τη δημιουργίας κέντρου ελέγχου της κίνησης των μεταφορικών μέσων πετρελαιοειδών προϊόντων μέσω GPS. Στο τελικό στάδιο βρίσκεται ακόμη η έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης για τον καθορισμό των προδιαγραφών, της διαδικασίας και των όρων εγκατάστασης των ηλεκτρονικών συστημάτων διασφάλισης ποσοτικής και ποιοτικής ακεραιότητας κατά τη διακίνηση προσμετρημένων ποσοτήτων καυσίμων, μέσω σφράγισης των δεξαμενών των βυτιοφόρων, με δυνατότητα τηλεματικής μεταφοράς δεδομένων, σχετικών με την οποιαδήποτε παρέμβαση κατά τη διακίνηση.

Η χρηματοδότηση μέρους του κόστους προμήθειας και εγκατάστασης των συστημάτων ελέγχου εισροών – εκροών όγκου καυσίμων στα πρατήρια θα γίνεται μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Σημειώνεται ότι τα συστήματα αυτά θα είναι συνδεδεμένα on line με τη γενική γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και θα μεταδίδουν στοιχεία για τις εισροές (τροφοδοσία) και τις εκροές (πωλήσεις καυσίμων).

Σχετικά με τη συγχρηματοδότηση θα υπογραφεί προγραμματική συμφωνία μεταξύ της Κοινωνίας της Πληροφορίας ΑΕ και του υπουργείου Ανάπτυξης έως το τέλος του μήνα.

Παράλληλα βρίσκονται στο τελικό στάδιο υπογραφών οι δύο κοινές υπουργικές αποφάσεις που αφορούν τις διαδικασίες και προδιαγραφές εγκατάστασης και ελέγχου ολοκληρωμένων συστημάτων παρακολούθησης εισροών – εκροών στις φορολογικές αποθήκες και τα πλωτά μέσα μεταφοράς αντίστοιχα ενώ έχει προγραμματιστεί άμεσα η ψήφιση τροπολογίας για την επέκταση εφαρμογής των συστημάτων εισροών – εκροών και στους μεταπωλητές καυσίμων, καλύπτοντας έτσι όλη την εφοδιαστική αλυσίδα.

Τέλος ολοκληρώθηκε η δημόσια τεχνική διαβούλευση σχετικά με τις απαιτήσεις για τεχνολογίες ιχνηθέτησης καυσίμων και συστημάτων ή υποδομών ψηφιακής παρακολούθησης και διαχείρισης ιχνηθέτησης καυσίμων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα