«Πράσινο φως» για συνεργασία των ελβετικών τραπεζών με τις ΗΠΑ

Τετάρτη, 29 Μαΐου 2013 15:45
UPD:16:19
REUTERS/ARND WIEGMANN

Τη δημιουργία της νομικής βάσης που θα επιτρέπει στις τράπεζες να συνεργάζονται με τις αμερικανικές αρχές για τη διερεύνηση υποθέσεων φοροδιαφυγής αποφάσισε η ελβετική κυβέρνηση.

Με την εν λόγω συμφωνία, δεκάδες τράπεζες θα μπορέσουν να διευθετήσουν τα αιτήματα των αμερικανικών αρχών, καθώς σε διαφορετική περίπτωση επιβαρύνονται με πρόστιμα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στο σύνολό τους.

Επίσης, θα χορηγείται ειδική άδεια στις τράπεζες για να αποκαλύπτουν στοιχεία σχετικά με τη συμπεριφορά των υπαλλήλων και των πελατών τους. Ωστόσο, η ελβετική κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι δεν θα γίνει καμία τροποποίηση στους κανονισμούς περί προστασίας της ταυτότητας των πελατών.

Μετά την ολοκλήρωση του τακτικού υπουργικού συμβουλίου, το Υπουργείο Οικονομικών της Ελβετίας ανακοίνωσε ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί προς ψήφιση στη βουλή τον Ιούνιο.

«Εάν δεν εκχωρούνταν στις τράπεζες η άδεια να συνεργαστούν με τις αμερικανικές αρχές, δεν θα μπορούσε να αποτραπεί η διενέργεια νέων ποινικών διώξεων ή η απαγγελία νέων κατηγοριών εις βάρος των πιστωτικών ιδρυμάτων», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα