Στο τραπέζι της διακομματικής ο φόρος στα αγροτεμάχια

Συνεδριάζει στις 4 μ.μ.
Τετάρτη, 29 Μαΐου 2013 10:25
UPD:10:45
EUROKINISSI/ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ

Tο επίμαχο ζήτημα της φορολόγησης των αγροτεμαχίων θα τεθεί επί τάπητος στη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής του κυβερνητικού συνασπισμού που θα πραγματοποιηθεί στις 4 το απόγευμα στο υπουργείο Οικονομικών.

Με βάση το σχέδιο που προκρίνεται για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων, θα αντιστοιχεί φόρος 12 ευρώ κατά μέσο όρο, αν και για ακίνητα που βρίσκονται σε τουριστικές ή παραθαλάσσιες περιοχές ή συνορεύουν με εθνικές οδούς, ο φόρος μπορεί να ανέλθει ακόμη και στα 20, 30 ή 50 ευρώ το στρέμμα.

Στο πλαίσιο αυτό και με βάση το συνολικό αριθμό των καταγεγραμμένων στρεμμάτων, που φθάνει τα 66,5 εκατομμύρια, το υπουργείο Οικονομικών ευελπιστεί ότι θα καταφέρει να εισπράξει ποσό ύψους 800 εκατ. ευρώ από τη φορολόγηση των εκτάσεων γης.

Το σενάριο αυτό πάντως έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις πολλών βουλευτών ειδικά σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων των κατ' επάγγελμα αγροτών.  

Οι συζητήσεις της τρικομματικής γίνονται στο πλαίσιο της κατάρτισης νομοσχεδίου για τον ενιαίο φόρο ακινήτων που θα τεθεί σε ισχύ το 2014. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα παρουσιάσει στην τρόικα σχετικό νομοθέτημα μέχρι το τέλος Ιουνίου.

 

 

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα