Όλγα Κεφαλογιάννη: Να μην επαναληφθούν σκηνές ταλαιπωρημένων τουριστών

Ομιλία της υπουργού Τουρισμού στο Posidonia Sea Tourism forum 2013
Τρίτη, 28 Μαΐου 2013 20:25
UPD:29/05/2013 12:27
EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ

Αναφερόμενη στις πρωτοβουλίες του υπουργείου Τουρισμού για την ανάπτυξης της κρουαζιέρας, είπε ότι η Πολιτεία θα κάνει ό,τι της αναλογεί στο θέμα της βελτίωσης των υποδομών. Κάλεσε ωστόσο να πράξουν το ίδιο η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι τοπικοί φορείς.

Επιδιώκουμε να γίνουν επενδύσεις στη χώρα μας, να έρθουν στα λιμάνια μας τα ξένα κρουαζιερόπλοια, τόνισε η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη σε ομιλία της στο Posidonia Sea Tourism forum 2013, ζητώντας τη σύστρατευση όλων των δυνάμεων της χώρας.

«Χρειαζόμαστε συνεννόηση, κοινωνική ειρήνη, υπευθυνότητα», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε στέλνοντας μήνυμα προς όλους ότι «σκηνές ταλαιπωρημένων τουριστών σε λιμάνια της χώρας ή κλειστούς αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία δεν πρέπει να επαναληφθούν στην Ελλάδα. Στιγματίζουν την εικόνα της, λειτουργούν υπέρ των ανταγωνιστών μας, γκρεμίζουν κάθε προσπάθεια που με κόπο και θυσίες γίνεται το τελευταίο διάστημα».

Αναφερόμενη στις πρωτοβουλίες του υπουργείου Τουρισμού για την ανάπτυξης της κρουαζιέρας, είπε ότι η Πολιτεία θα κάνει ό,τι της αναλογεί στο θέμα της βελτίωσης των υποδομών. Κάλεσε ωστόσο να πράξουν το ίδιο η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι τοπικοί φορείς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΦΏΤΗΣ ΠΛΈΓΑΣ Γ.

Το υπουργείο Τουρισμού, είπε, επενδύει στο τουριστικό προϊόν της κρουαζιέρας, κρατώντας το συντονιστικό ρόλο του ενώ διαβεβαίωσε τον επιχειρηματικό και ναυτιλιακό κόσμο ότι «υπάρχει ξεκάθαρη πολιτική βούληση να αλλάξουμε ότι κρατούσε για τόσα χρόνια καθηλωμένο το θαλάσσιο τουρισμό».

Κ. Μουσουρούλης: Ο θαλάσσιος τουρισμός επιδεικνύει δυναμική και προοπτική

Τις πολιτικές και τους στόχους του υπουργείου Ναυτιλίας, προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ενός φιλικότερου περιβάλλοντος για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού στα λιμάνια της χώρα μας, παρουσίασε ο Κωστής Μουσουρούλης, κατά την πρώτη ημέρα του διεθνούς συνεδρίου.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου είπε ότι η χώρα μας για να μπορέσει να αξιοποιήσει τις δυνατότητές της χρειάζεται τρία πράγματα που αποτελούν και τα βασικά σημεία της στρατηγικής του υπουργείου: Πρώτον, οριζόντια πολιτική, που θα αναπτύσσει συνδυασμένα τους νέους προορισμούς και δεν θα σηκώνει το βάρος μόνο το λιμάνι του Πειραιά, δεύτερον, βελτίωση της λιμενικής διακυβέρνησης με καλύτερη διοίκηση στα λιμάνια και τρίτον, ταχύτερη προσαρμογή στις τεχνολογικές εξελίξεις, αναφορικά με το μέγεθος των πλοίων αλλά και προσαρμογή στις διεθνείς απαιτήσεις.

Ο υπουργός τόνισε ότι πέρα από το θεσμικό πλαίσιο, έχει γίνει σημαντική πρόοδος αναφορικά με την ασφάλεια των λιμανιών και των πλοίων, καθώς η χώρα μας έχει πλέον ευθυγραμμιστεί με τις διεθνείς απαιτήσεις ασφάλειας, εφαρμόζει το σύστημα προκαθορισμένης ημερομηνίας και ώρας εξυπηρέτησης κρουαζιερόπλοιων, ενώ απλοποίησε πλέον τις διαδικασίες δημιουργίας υποστηρικτικών έργων στα λιμάνια.

Αναφερόμενος στις λειτουργία των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων, είπε ότι στους βασικούς προορισμούς κρουαζιερόπλοιων, αυτά θα είναι ανοιχτά από τις 8 το πρωί έως τις 8 βράδυ, ενώ έχει δημιουργηθεί μικτή ομάδα από στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού και της εγχώριας αγοράς, η οποία θα παρεμβαίνει όπου χρειάζεται.

Ο κ. Μουσουρούλης πρόσθεσε, επίσης, ότι από κοινού τα υπουργεία, Ναυτιλίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, προωθούν την υλοποίηση ενός προγράμματος, προκειμένου να βελτιωθεί η εικόνα των τουριστικών επιχειρήσεων στα νησιά, είτε με αισθητικές παρεμβάσεις ή με τη χρήση νέων τεχνολογιών. Το πρόγραμμα, προϋπολογισμού 80 εκατ. ευρώ, προβλέπει την παροχή δανείων από 10.000 έως 30.000 ευρώ, με μακρά περίοδο αποπληρωμής, ενώ για επενδύσεις που θα γίνουν σε νησιά κάτω των 3.000 κατοίκων το επιτόκιο θα είναι μηδενικό.

Αναφερόμενος στο νέο νόμο για τα πλοία αναψυχής, έκανε λόγο για ενιαίο θεσμικό πλαίσιο, προκειμένου να ωφεληθούν πολύ περισσότεροι εμπλεκόμενοι φορείς, και μίλησε για απαλοιφή διακρίσεων στη βάση κριτηρίων ναύλωσης των σκαφών, που κατά το παρελθόν ήταν αυθαίρετοι, ελαστικοποίηση της σχετικής διαδικασίας ναύλωσης και αλλαγής του κριτηρίου επαγγελματικότητας. «Ο θαλάσσιος τουρισμός είναι μια δραστηριότητα στην παγκόσμια αγορά που επέδειξε αντοχή στη διεθνή κρίση και επιδεικνύει δυναμική και μεγάλη προοπτική», τόνισε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα