Αρνητικό κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πέμπτη, 27 Μαρτίου 2003 10:40
UPD:10:50

ΑΠΩΛΕΙΕΣ καταγράφουν κατά την πρώτη ώρα της συνεδρίασης οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη εν μέσω έντονης αβεβαιότητας σχετικά με τη χρονική διάρκεια αλλά και το κόστος του πολέμου.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους υποστήριξε χθες ότι η πολεμική επιχείρηση προχωρά με ταχύτητα αλλά θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για την ολοκλήρωσή της. Ωστόσο, ο Αμερικανός υφυπουργός Αμυνας Πολ Γούλφοβιτς δήλωσε μεν ότι η αμερικανοβρετανική επίθεση βαίνει καλώς, πρόσθεσε όμως ότι «η Συμμαχία προετοιμάζεται για δύσκολες στιγμές».

Οι οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου έχουν αρχίσει ήδη να γίνονται ορατές τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην Ευρώπη. Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης υποχώρησε το Μάρτιο στα επίπεδα του Οκτωβρίου http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/03/27/339192.htm , ενώ ο αντίστοιχος δείκτης στη Γερμανία σημείωσε το Μάρτιο απρόσμενη πτώση, όπως ανακοινώθηκε χθες http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/03/27/338470.htm .

Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Χορστ Κέλερ, δήλωσε χθες ότι ακόμη και ένας σύντομος πόλεμος θα αποτελέσει εμπόδιο για την ανάκαμψη, ενώ δεν απέκλεισε την πιθανότητα μιας παγκόσμιας ύφεσης σε περίπτωση που ένας πόλεμος μεγάλης διάρκειας ωθήσει ψηλά τις τιμές πετρελαίου και πλήξει το καταναλωτικό κλίμα http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/03/27/338471.htm .

Μέσα στο κλίμα έντονης αβεβαιότητας που προκαλούν οι γεωπολιτικές εξελίξεις, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εμφανίζεται απρόθυμη να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων της στη συνεδρίαση της 6ης Απριλίου http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/03/27/338475.htm .

Στις ΗΠΑ, οι λιανικές πωλήσεις έχουν σημειώσει αισθητή πτώση, η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχωρεί, ενώ οι παραγγελίες διαρκών αγαθών το Φεβρουάριο σημείωσαν πτώση μεγαλύτερη από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Στις 10:18 (ώρα Ελλάδος), στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 είχε διαμορφωθεί στις 3.761,9 μονάδες μειωμένος κατά 0,82%.

Στις 10:32, στη χρηματιστηριακή αγορά του Παρισιού, ο δείκτης CAC 40 σημείωνε πτώση κατά 1,34%, ενώ στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX υποχωρούσε σε ποσοστό 0,36%.

Σημαντικές απώλειες (3,93%) καταγράφει η μετοχή της γερμανικής αντασφαλιστικής εταιρείας Munich Re, η οποία ανακοίνωσε σήμερα ότι στο τέταρτο τρίμηνο του 2002 εμφάνισε ζημία ύψους 2,2 δισεκ. ευρώ.

Μεγάλη πτώση (4,2%) σημειώνει και η μετοχή της Air France. Ο γαλλικός αερομεταφορέας ανακοίνωσε ότι τα έσοδά του στο σύνολο της τρέχουσας χρήσης ενδέχεται να μειωθούν, καθώς ο πόλεμος έχει περιορίσει την επιβατική κίνηση.

H εξασεθενημένη ζήτηση ανάγκασε την British Airways να επισπεύσει τις περικοπές 3.000 θέσεων εργασίας, ενώ την ίδια στιγμή η Deutsche Lufthansa καθήλωσε αεροσκάφη της στο έδαφος και Αμερικανοί αξιωματούχοι ζήτησαν τη χορήγηση κρατικής βοήθειας σε αερομεταφορείς http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/03/27/338507.htm .

Το Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών της Ε.Ε. συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες για να εξετάσει, ανάμεσα σε άλλα θέματα, μέτρα για την αποτροπή οικονομικής καταστροφής του αεροπορικού τομέα http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/03/27/338556.htm .



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα