Tα αδύναμα οικονομικά στοιχεία της Κίνας επιβαρύνουν την αγορά των εμπορευμάτων

Εβδομαδιαία ανάλυση εμπορευμάτων
Τρίτη, 28 Μαΐου 2013 10:50

Του Ole S. Hansen, αναλυτή της Saxo Bank

Οι αγορές εμπορευμάτων επηρεάστηκαν από διάφορες οικονομικές εξελίξεις κατά την περασμένη εβδομάδα, εκ των οποίων τα πιο σημαντικά ήταν η περιορισμένη μεταποιητική δραστηριότητα της Κίνας, οι μεγάλες απώλειες στο Ιαπωνικό χρηματιστήριο, καθώς και τα σχόλια του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Ben Bernanke, σχετικά με τη συνέχιση του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

Τα κυκλικά εμπορεύματα, όπως ο κλάδος της ενέργειας και των βιομηχανικών μετάλλων, των οποίων η τιμή επηρεάζεται από το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, παρουσίασαν ραγδαία πτώση μετά από την αδύναμη εικόνα της μεταποίησης στην Κίνα. Το γεγονός αυτό επανέφερε τη συζήτηση για το αν η πορεία των εμπορευμάτων κατά τα τελευταία χρόνια, η οποία στηρίχθηκε από την αυξημένη ζήτηση από αναδυόμενες οικονομίες, και κυρίως από την Κίνα, πλησιάζει στο τέλος της. Το δολάριο ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο σε σχέση με μία σειρά άλλων νομισμάτων από τον Ιούλιο του 2010, ασκώντας περαιτέρω πιέσεις στις τιμές των εμπορευμάτων.

Τα πολύτιμα μέταλλα παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα

Απ την αρχή του έτους οι αποδόσεις των δεικτών Dow Jones-UBS και S&P Goldman Sachs παραμένουν αρνητικές. Αυτοί είναι οι δύο δείκτες, τους οποίους παρακολουθούν περισσότερο οι επενδυτές που επιθυμούν να επενδύσουν στις διάφορες κατηγορίες προϊόντων. Όλοι οι κλάδοι εμφανίζουν αρνητικές αποδόσεις, με εξαίρεση τον κλάδο ενέργειας στο δείκτη DJ-UBS, κάτι που εξηγείται από τη σχετικά μεγάλη έκθεση του δείκτη στο φυσικό αέριο, το εμπόρευμα με την καλύτερη απόδοση από την αρχή του έτους. Τα πολύτιμα μέταλλα υποχώρησαν εκ νέου την περασμένη εβδομάδα, με το ασήμι να υποχωρεί κατά 25%, το χρυσό κατά 17%, επισκιάζοντας τις επιδόσεις της πλατίνας και ιδίως του παλλάδιου.

Τα πολύτιμα μέταλλα επιβίωσαν από τις μεγάλες απώλειες του ασημιού κατά 10% μέσα σε λίγα μόνο λεπτά στις 20 Μαΐου, για να διορθώσουν στο τέλος της ημέρας. Θα πρέπει να αναμένουμε τέτοια επίπεδα ημερήσιας μεταβλητότητας, καθώς η αντιπαράθεση ανάμεσα σε αγοραστές και πωλητές κλιμακώνεται, με τους επενδυτές να παραμένουν αβέβαιοι για την περαιτέρω πορεία των αγορών. Γενικά και τα δύο μέταλλα κατέγραψαν περιορισμένα κέρδη κατά την υποχώρηση του χρηματιστηρίου της Ιαπωνίας την περασμένη Πέμπτη, επηρεαζόμενα επίσης από την καθησυχαστική ομιλία του Ben Bernanke την προηγούμενη ημέρα, που τόνωσε το ενδιαφέρον στα δύο μέταλλα.

Προβλήματα στην παραγωγή καλαμποκιού, σιταριού και σόγιας

Την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκαν διαφορετικές επιδόσεις στον κλάδο της γεωργίας ανάμεσα στα σιτηρά και τα μαλακά εμπορεύματα. Και τα τρία βασικά σιτηρά – σόγια, σιτάρι και καλαμπόκι – ενισχύθηκαν, λόγω της μείωσης των αποθεμάτων, λόγω και των αυξημένων εξαγωγών από τις ΗΠΑ. Η παραγωγή από τη νέα σοδειά δεν θα είναι διαθέσιμη για μερικούς ακόμα μήνες, δημιουργώντας μια απόκλιση στην τιμή που πληρώνουν οι αγοραστές τώρα, σε σχέση με την τιμή σε μερικούς μήνες. Μερικά παραδείγματα μπορούμε να εντοπίσουμε στη σόγια και στο καλαμπόκι, όπου οι νέες σοδειές διαπραγματεύονται κατά 17-19% χαμηλότερα σε σχέση με τις τρέχουσες (παλαιότερες) σοδειές.

Πετρέλαιο – Υψηλά επίπεδα αποθεμάτων

Οι αγορές πετρελαίου εμφανίζουν πολύ υψηλά επίπεδα αποθεμάτων, με τα αποθέματα στις ΗΠΑ να ανέρχονται σε επίπεδα που έχουν να καταγραφούν από το 1931, καθώς η παραγωγή αυξάνεται, ενώ η ζήτηση από την Κίνα είναι χαμηλότερη των αρχικών εκτιμήσεων. Αυτές οι εξελίξεις, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη ύφεση στην Ευρώπη, κράτησαν την τιμή των δύο κατηγοριών αργού πετρελαίου, Brent και WTI, σε χαμηλά επίπεδα. Η διαφορά ανάμεσα στην τιμή του αργού πετρελαίου WTI σε σχέση με το αργό Brent έχει μειωθεί αισθητά τους τελευταίους μήνες, όμως τα μειωμένα αποθέματα στο διυλιστήριο στην περιοχή Cushing, δείχνουν πως μια περαιτέρω μείωση της διαφοράς αυτής κάτω από 7,5 δολάρια ανά βαρέλι, είναι μάλλον απίθανη, τουλάχιστον προς το παρόν.

Οι ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας βοηθούν στη διατήρηση της τιμής του αργού πετρελαίου Brent στο κάτω μέρος του τρέχοντος εύρους τιμών, με τη στήριξη να εντοπίζεται κάτω από τα 99 δολάρια ανά βαρέλι και την αντίσταση των 105 δολαρίων ανά βαρέλι να έχει επιβεβαιωθεί αρκετές φορές κατά τον προηγούμενο μήνα, καταδεικνύοντας ότι μια πιθανή διάσπασή της είναι μάλλον απίθανη στην τρέχουσα περίοδο.

Χρυσός – Οι προοπτικές παραμένουν αρνητικές

Οι επενδυτές σε χρυσό και στο ασήμι είδαν θετικά τις δηλώσεις του Ben Bernanke σχετικά με την ανάγκη για βελτίωση στην αγορά εργασίας προκειμένου να αξιολογηθεί ο περιορισμός του προγράμματος αγοράς ομολόγων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας. Η μεγάλη υποχώρηση του δείκτη Nikkei την περασμένη Πέμπτη, επίσης παρείχε στήριξη στις εν λόγω αγορές. Παρόλα αυτά, η συνεχιζόμενη μείωση της διακρατούμενης ποσότητας σε Διαπραγματεύσιμα Προϊόντα (ETPs), κυρίως από τους θεσμικούς επενδυτές, προκαλεί ανησυχία και περιορίζει τις πιθανότητες νέας ανόδου. Παράλληλα τα hedge funds διατηρούν τη μεγαλύτερη καταγεγραμμένη θέση πώλησης. Αν και τα παραπάνω δείχνουν τις προσδοκίες των επενδυτών για τη συγκεκριμένη αγορά, θα μπορούσαν να έχουν θετική επίδραση όταν κλείσουν οι υπάρχουσες θέσεις πώλησης.

Για να βελτιωθούν οι προβλέψεις σχετικά με το χρυσό, θα πρέπει να επιβεβαιωθεί το διπλό χαμηλό επίπεδο, το οποίο βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. Για να γίνει αυτό οι τεχνικοί αναλυτές θα περιμένουν την άνοδο της τιμής πάνω από τα 1430 δολάρια ανά ουγγιά, που αντιπροσωπεύει μια διόρθωση κατά 61,8% σε σχέση με τη μεγάλη πρόσφατη υποχώρηση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα