Wall Street: Προσυνεδριακό σχόλιο

Πέμπτη, 27 Μαρτίου 2003 15:24

ΠΤΩΤΙΚΕΣ τάσεις αναμένεται να επικρατήσουν κατά την έναρξη της συνεδρίασης στη χρηματιστηριακή αγορά της Νέας Υόρκης, όπως υποδεικνύεται από την πορεία των προθεσμιακών τιμών επί των δεικτών Dow Jones και Nasdaq.

Απώλειες καταγράφουν αυτή την ώρα, στα χρηματιστήρια της Ευρώπης, και οι μετοχές κορυφαίων αμερικανικών εταιρειών από το χώρο της υψηλής τεχνολογίας, όπως η Intel και η Microsoft.

Παράλληλα, πιέσεις εξακολουθεί να δέχεται το αμερικανικό νόμισμα, ενώ αντιθέτως οι τιμές του μαύρου χρυσού σημειώνουν σημαντική άνοδο. Αυτή την ώρα, στην αγορά του Λονδίνου, η τιμή του μπρεντ για συμβόλαια παράδοσης Μαΐου ενισχύεται κατά 1,16 δολάρια έχοντας φθάσει στα 26,45 δολάρια ανά βαρέλι.

Στη χθεσινή συνεδρίαση, οι δείκτες Dow Jones και Nasdaq υποχώρησαν κατά 0,61% και 0,21% αντιστοίχως αδύναμοι να διατηρήσουν τα αρχικά τους κέρδη. Η μεταστροφή του κλίματος σημειώθηκε μετά την είδηση ότι φάλαγγα χιλίων ιρακινών στρατιωτικών οχημάτων κινήθηκε με κατεύθυνση τις αμερικανικές δυνάμεις έξω από τη Βαγδάτη.

«Το γεγονός αυτό καταδεικνύει ότι η πορεία των αγορών παραμένει άμεσα συνδεδεμένη με τις εκάστοτε ειδήσεις που προκύπτουν από το μέτωπο του πολέμου. Υπάρχει έντονη αβεβαιότητα γύρω από τη χρονική διάρκεια του πολέμου», δήλωσε σε ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο αναλυτής αμερικανικής χρηματιστηριακής εταιρείας.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους υποστήριξε ότι η πολεμική επιχείρηση προχωρά με ταχύτητα αλλά θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για την ολοκλήρωσή της. Ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος στην κεντρική διοίκηση στο Κατάρ δήλωσε σήμερα ότι οι αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις σχεδιάζουν να επιταχύνουν τις επιχειρήσεις τους στο Ιράκ επωφελούμενες από τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε ότι ένας παρατεταμένος πόλεμος στο Ιράκ απειλεί να οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα τις τιμές του πετρελαίου, να προκαλέσει εξασθένηση της επιχειρηματικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης και να υπονομεύσει την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.

Mε ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται στις 15:30 (ώρα Ελλάδος) τα αναθεωρημένα στοιχεία για το ΑΕΠ τετάρτου τριμήνου, καθώς και ο αριθμός των νέων αιτήσεων επιδόματος ανεργίας για την εβδομάδα μέχρι τις 22 Μαρτίου. Σύμφωνα με τις προβλέψεις αναλυτών, οι εν λόγω αιτήσεις διαμορφώθηκαν στις 419.000 έναντι 421.000 το αμέσως προηγούμενο επταήμερο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα