Γνώμη: Ηλεκτρονική ταλαιπωρία

Τρίτη, 28 Μαΐου 2013 07:00
UPD:07:02
ICON PRESS /ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΛΤΑΣ

Μια τυπική διαδικασία, όπως η υποβολή φορολογικής δήλωσης, περνώντας μέσα από το κρατικό «μίξερ» της γραφειοκρατίας, μετατρέπεται σε μια απίστευτη ταλαιπωρία.  

Η διεκπεραίωση των συναλλαγών με τις δημόσιες υπηρεσίες, μέσω του ίντερνετ, «από το σπίτι» ή «από το γραφείο», έχει σκοπό τη διευκόλυνση των συναλλασσόμενων. Γι’ αυτό άλλωστε προωθούνται σε όλα τα κράτη του κόσμου. Αυτά ίσχυαν μέχρι να ασχοληθεί το υπουργείο Οικονομικών, με τη νέα τεχνολογία και να τη χρησιμοποιήσει για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, υποχρεωτικά από όλους. Χρειάζεται τέχνη και ικανότητες, για να μετατρέψεις ένα μέσο διευκόλυνσης και απλοποίησης, σε εργαλείο γραφειοκρατίας και ταλαιπωρίας εκατομμυρίων φορολογουμένων.

Κάποιοι στο υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να κατανοήσουν, ότι δεν διευκολύνεις ένα συνταξιούχο, όταν τον υποχρεώνεις να υποβάλει ηλεκτρονικά τη δήλωσή του. Εάν δεν έχει κάποιο νεότερο μέλος στην οικογένειά του, τότε θα αναγκαστεί να προσφύγει σε λογιστή, με την ανάλογη επιβάρυνση φυσικά.

Προτρέχουμε όμως, γιατί μέχρι να φτάσει στον προβληματισμό για τη διαδικασία υποβολής, της φορολογικής δήλωσης, θα πρέπει να εξασφαλίσει, τα βασικά. Παράδειγμα τη βεβαίωση αποδοχών από το ασφαλιστικό του Ταμείο. Πέρυσι, τέτοια εποχή είχαν φτάσει σε όλους τους συνταξιούχους.

Φέτος, λόγω των ηλεκτρονικών …διευκολύνσεων, είναι άφαντες. Θα χρειαστεί και βεβαίωση τραπέζης, για τους τόκους των καταθέσεων και ας είναι λίγοι ή πολλοί, δεν έχει σημασία. Τη βεβαίωση θα πρέπει να πάει ο ίδιος και να τη ζητήσει! Και αν έχει λογαριασμούς σε δύο ή τρεις τράπεζες, θα πρέπει να πάει σε όλες! Τέλος, το σημαντικότερο είναι πως εάν δεν έχει κλειδάριθμο, θα πρέπει να στηθεί στις ουρές των ΔΟΥ, για να τον λάβει, γιατί χωρίς αυτόν δεν μπορεί να υποβάλει δήλωση.
 

Είναι αδιανόητο το γεγονός ότι μια τυπική διαδικασία όπως η υποβολή φορολογικής δήλωσης, περνώντας μέσα από το κρατικό «μίξερ» της γραφειοκρατίας, μετατρέπεται σε μια απίστευτη ταλαιπωρία για εκατομμύρια φορολογουμένους. Θεωρητικά στόχος της κρατικής διαχείρισης έπρεπε είναι η απόλυτη διευκόλυνση του πολίτη όχι μόνο διότι αυτό είναι το ηθικά ορθό, αλλά και για πρακτικούς λόγους, αφού όσο πιο γρήγορα κατατεθούν οι φορολογικές δηλώσεις τόσο πιο εύκολα θα αρχίσουν να εισρέουν τα χρήματα από τους φόρους στα κρατικά ταμεία. Προφανώς οι μεγαλόστομες αναφορές περί της διοικητικής μεταρρύθμισης η οποία αλλάζει τον τρόπο που λειτουργεί το ελληνικό κράτος παράγονται σε μεγάλη ποσότητα όταν πρόκειται να καταναλωθούν σε συνέδρια και ημερίδες αλλά απέχουν πολύ από την πραγματικότητα.

ΠΑΝΟΣ Φ. ΚΑΚΟΥΡΗΣ - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα