To παράδειγμα της Ελλάδας τεκμηριώνει την αποτυχία της επικρατούσας νεοφιλελεύθερης πολιτικής υποστηρίζει ο πρόεδρος του δεύτερου μεγαλύτερου συνδικάτου της Γερμανίας, Φρανκ Μπσίρσκε, σε συνέντευξή του στο γερμανικό δίκτυο DW.
Όπως εκτιμά ο κ. Μπσίρκσε, «η πολιτική της τρόικας μετατρέπει τμήματα της χώρας σε πληγείσα περιοχή, οδηγεί σε εντελώς αντιπαραγωγικά αποτελέσματα, βυθίζει στη φτώχεια και τη μιζέρια μεγάλα τμήματα της κοινωνίας και οδηγεί στην αποδυνάμωση της οικονομίας αλλά και τη δραστική αύξηση του κρατικού χρέους. Καμία από τις προβλέψεις για ανάκαμψη δεν έχει επαληθευθεί. Τουναντίον, η κρίση κλιμακώθηκε».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνδικάτου Verdi, είναι αναγκαίο να δοθεί περισσότερος χρόνος για την αποπληρωμή του χρέους, να δοθούν αναπτυξιακά κίνητρα που θα στοχεύουν στην κοινωνική και οικολογική αλλαγή της οικονομίας, ειδικά όσον αφορά την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, να δημιουργηθούν αποτελεσματικοί φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί και να υπάρξει «οπωσδήποτε ένας αναπροσανατολισμός στον τρόπο σκέψης της πολιτικής ελίτ, η οποία έχει μετατρέψει το κράτος σε ένα σουπερμάρκετ των κυβερνητικών κομμάτων».
Ερωτηθείς για τον ρόλο των ελληνικών συνδικάτων στην κρίση, ο κ. Μπσίρκσε υποστήριξε ότι «αιτήματα όπως αυτό για φορολογική δικαιοσύνη, για δίκαια κατανομή του πλούτου, για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη, βρίσκουν όλο και μεγαλύτερη απήχηση στην κοινωνία. Εκτός αυτού, θα πρέπει να αναδιοργανωθεί η αγορά εργασίας, να ενισχυθεί η εγχώρια αγορά, να διατηρηθεί το κράτος πρόνοιας. Αυτά είναι τα ζητούμενα. Παλεύοντας για αυτά αποφεύγεις να βρεθείς σε μια κατάσταση όπως την αντιμετωπίζει τώρα η Ελλάδα αλλά και τα συνδικάτα».
Γερμανικά, αυστριακά και ελβετικά συνδικάτα, δίκτυα όπως η Attac, καθώς και πολιτικά και κοινωνικά ιδρύματα αυτών των χωρών διοργάνωσαν τριήμερο συνέδριο στο Βερολίνο για να αναζητήσουν στρατηγικές με στόχο τη δικαιότερη κατανομή του πλούτου στην Ευρώπη. Σημείο αναφοράς σε πολλά από τα δεκάδες πάνελ ήταν οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου και προπαντός η Ελλάδα.