Κλίμα αβεβαιότητας στις ευρωπαϊκές αγορές

Ισχυρές πιέσεις στις αυτοκινητοβιομηχανίες
Πέμπτη, 27 Μαρτίου 2003 19:09

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκαν καθ΄ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων εν μέσω έντονων ανησυχιών για τις επιπτώσεις ενός παρατεταμένου πολέμου στην παγκόσμια οικονομία. Οι αρχικές απώλειες διευρύνθηκαν μετά το πτωτικό άνοιγμα των αγορών στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Στελέχη του αμερικανικού Πενταγώνου εκφράζουν αμφιβολίες για τη δυνατότητα σύντομης ολοκλήρωσης του πολέμου μετά τη σθεναρή αντίσταση που συναντούν από τις ιρακινές δυνάμεις http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/03/27/340347.htm . Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ δήλωσε ότι «ίσως χρειασθεί λίγο περισσότερος χρόνος» απ΄ ό,τι προβλεπόταν αρχικά, ενώ η σημερινή "Washington Post" επικαλούμενη υψηλόβαθμους στρατιωτικούς μιλά για το ενδεχόμενο η επιχείρηση να διαρκέσει μήνες.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου πριν από περίπου μισή ώρα, ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους και ο βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ είπαν μεταξύ άλλων ότι «δεν χρειάζεται να γίνονται προβλέψεις για τη διάρκεια του πολέμου» και ότι «ο πόλεμος θα διαρκέσει όσο χρειαστεί, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι».

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε ότι ένας παρατεταμένος πόλεμος στο Ιράκ απειλεί να οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα τις τιμές του πετρελαίου, να προκαλέσει περαιτέρω εξασθένηση της επιχειρηματικής και καταναλωτικής εμπιστοσύνης και να υπονομεύσει την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.

Οι αρνητικές επιπτώσεις του πολέμου στην οικονομία έχουν αρχίσει ήδη να γίνονται ορατές τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην Ευρώπη. Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης υποχώρησε το Μάρτιο στα επίπεδα του Οκτωβρίου, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης στη Γερμανία σημείωσε το Μάρτιο απρόσμενη πτώση, όπως ανακοινώθηκε χθες.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 3.729,10 μονάδες μειωμένος κατά 1,69%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 2.722,84 μονάδες με απώλειες 2,32%, ενώ στη Φρανκφούρτη, περίπου δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης, ο δείκτης Xetra DAX υποχωρεί κατά 1,71%, στις 2.535 μονάδες.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε ο κλάδος των αυτοκινητοβιομηχανιών μετά την ανακοίνωση της Renault ότι η ζήτηση των προϊόντων της έχει μειωθεί εξαιτίας του πολέμου. Η μετοχική τιμή της γαλλικής εταιρείας υποχώρησε κατά 5,54%. Σημαντική πτώση (3,41%) σημείωσε και ο τίτλος της ομοειδούς εταιρείας Peugeot.

Στη χρηματιστηριακή αγορά της Νέας Υόρκης, οι δείκτες Dow Jones και Nasdaq σημειώνουν πτώση κατά 1,04% και 0,94% αντιστοίχως, η τιμή του μπρεντ στο Λονδίνο κερδίζει πάνω από ένα δολάριο, ενώ το δολάριο εξακολουθεί να χάνει έδαφος έναντι των ανταγωνιστών του.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα