Qantas : Εκτός των προβλέψεων τα κέρδη

Παρασκευή, 28 Μαρτίου 2003 09:15

ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ κατά 9,6% σημείωσαν οι μετοχές της Qantas Airways Ltd., μετά την ανακοίνωση ότι τα κέρδη της θα είναι κατά ένα έκτο χαμηλότερα των προβλέψεων των οικονομικών αναλυτών, εξ αιτίας του πολέμου στο Ιράκ, αλλά και της θανατηφόρου άτυπης πνευμονίας, η οποία έχει μειώσει τη ζήτηση για εισιτήρια.

Η εταιρεία θα περικόψει κατά τα ένα πέμπτο τις θέσεις και θα αναβάλει έξι πτήσεις εβδομαδιαίως προς το Χογκ Κογκ, όπου ισχύουν τα μέτρα καραντίνας για την άτυπη πνευμονία, μετά από τους 10 θανάτους που προκλήθηκαν από αυτήν.

Σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές, η Qantas θα εμφάνιζε κέρδη 594 εκατ. δολ. Αυστραλίας (356 εκατ. δολ.).

Οι αεροπορικές εταιρείες της Ασίας και του Ειρηνικού, συμπεριλαμβανομένης της Qantas, της Singapore Airlines Ltd. και της Cathay Pacific Airways Ltd., λαμβάνουν μέτρα για τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στο Ιράκ. Η άτυπη πνευμονία που έχει μεταδοθεί από την Κίνα μέσω των επιβατών που ταξιδεύουν με αεροπλάνα, μπορεί να επηρεάσει περισσότερο από κάθε τι τις αεροπορικές εταιρείες της Ασίας, αναφέρει μερίδα επενδυτών.

«Η μείωση των θέσεων κατά 20% μπορεί να είναι αυστηρή, αλλά κατανοητή, λόγω της ανάγκης ελέγχου του κόστους των αεροπορικών εταιρειών», ανέφερε ο Paul Xiradis, ο οποίος διαχειρίζεται μετοχές αξίας 660 εκατ. δολ. με της Ausbil Dexia Ltd.

Οι μετοχές της Qantas έχασαν 32 σεντς και έκλεισαν στα τρία δολ. Αυστραλίας η μία στο Σίδνεϋ. Περίπου 57 εκατ. μετοχές άλλαξαν χέρια. Φέτος η μετοχή της αεροπορικής εταιρείας έχει τη δεύτερη κατά σειρά κακή επίδοση στον δείκτη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα