«Η Ελλάδα δεν σώθηκε ακόμη»

Δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία
Παρασκευή, 24 Μαΐου 2013 13:42
UPD:14:44
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του πόσο γρήγορα μπορούν να αλλάξουν οι αντιλήψεις στο πεδίο ευρωπαϊκής κρίσης χρέους είναι η Ελλάδα, σύμφωνα με άρθρο της Badische Zeitung, που δημοσιεύεται και στην Tagesspiegel του Βερολίνου.

Όπως επισημαίνει ο συντάκτης του άρθρου, που φέρει τον τίτλο «Η Ελλάδα δεν σώθηκε ακόμη», ένα χρόνο πριν «πολλοί μιλούσαν ακόμη για πολιτικό χάος και κρατική χρεοκοπία», ενώ τώρα «το ΔΝΤ επαίνεσε τις εξαιρετικές προόδους της κυβέρνησης για την δημοσιονομική εξυγίανση, ο οίκος αξιολόγησης Fitch αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας και τα ασφάλιστρα κινδύνου των ελληνικών ομολόγων έπεσαν στο πιο χαμηλό επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2010».

Ο γερμανός σχολιαστής χαρακτηρίζει ωστόσο «υπεραισιόδοξη» την προσδοκία του Αντώνη Σαμαρά ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στις αγορές ακόμη και εντός του 2014.

«Οι καλές ειδήσεις από την Αθήνα δεν μπορούν να κρύψουν ότι «το μεγάλο πρόβλημα παραμένει άλυτο. Αυτό που ξεκίνησε ως κρίση χρέους είναι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ μία κρίση χρέους. Παρά τις περικοπές, το κούρεμα και την επαναγορά ομολόγων, το βουνό του χρέους δεν μίκρυνε τα τρία προηγούμενα χρόνια, αλλά έγινε μεγαλύτερο», παρατηρεί.

Σύμφωνα με τον συντάκτη, για να επιτευχθεί «ο φιλόδοξος στόχος μείωσης του χρέους, χρειάζεται επιμονή στη δημοσιονομική πειθαρχία, περιορισμός του νέου δανεισμού, αποφασιστικότερη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και εντατικοποίηση της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων».

Στις θετικές ενδείξεις για την ελληνική οικονομία εστιάζει την ίδια ώρα δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, επισημαίνοντας πάντως ότι η «σκληρή λιτότητα» στην Ελλάδα έχει «υψηλό τίμημα».

«Τρία χρόνια αφότου αποφασίστηκε το πρώτο δανειακό πρόγραμμα από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ τον Μάιο του 2010, η Ελλάδα είναι μία διαφορετική χώρα», παρατηρεί η συντάκτρια του άρθρου.

Όπως εξηγεί η δημοσιογράφος, «η Αθήνα προχώρησε σε βαθιές μεταρρυθμίσεις, με σημαντική καθυστέρηση, αλλά στο μεταξύ υπάρχει και έπαινος από τις Βρυξέλλες: Οι εξαγωγές αυξάνονται, το έλλειμμα του εξωτερικού εμπορίου συρρικνώνεται. Οι κρατικές δαπάνες -χωρίς πληρωμές τόκων- έχουν περιοριστεί μεταξύ 2009 και 2012 κατά περισσότερο από 22%, όπως υπολόγισε το Ινστιτούτο για τη Γερμανική Οικονομία (IW)».

Την ίδια ώρα όμως, «το 27% των Ελλήνων είναι άνεργοι», τονίζεται στο άρθρο. «Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία της Eurostat, η ανεργία στους νέους έφτασε στη δυτική Μακεδονία, με ποσοστό 72,5% ένα επίπεδο απόλυτου ευρωπαϊκού ρεκόρ. Αυτά είναι ποσοστά χωρών της Μαύρης Αφρικής», αναφέρει το δημοσίευμα, προσθέτοντας επίσης ότι οι μισθοί και οι συντάξεις συρρικνώθηκαν επίσης.

Η αρθρογράφος επισημαίνει ότι «η Ε.Ε. ελπίζει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας θα βρίσκεται το 2014 και πάλι κοντά στη μαγική τιμή του 3% (…)». «Η τελευταία έκθεση της Ε.Ε. λέει ότι η Ελλάδα θα πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2013/14, αλλά ενδέχεται το 2015/16 να πρέπει να κλείσει και πάλι μία τρύπα 8 δισ. ευρώ», σημειώνει, προσθέτοντας ότι «το να μπορέσει η Αθήνα να το κάνει αυτό μέσω νέων μέτρων λιτότητας, είναι δύσκολο να το φανταστεί κανείς».

Πηγή: Deutsche Welle



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα