Στο «κόκκινο» οι ευρωπαϊκές αγορές

Πέμπτη, 23 Μαΐου 2013 10:56
UPD:12:37
Youtube/euronewsGreek

Πτωτικά άνοιξαν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να επηρεάζονται αφενός από την αιφνιδιαστική πτώση της κινεζικής μεταποιητικής δραστηριότητας το Μάιο, αφετέρου από τις ανησυχίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να περιορίσει τις αγορές ομολόγων. Ανάλογη είναι η εικόνα και στην Ιαπωνία. Με πτώση 7,32% έκλεισε ο δείκτης Nikkei στο χρηματιστήριο του Τόκιο.

Διολισθαίνουν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές, μετά τις δηλώσεις του διοικητή της Fed για απόσυρση των κινήτρων το προσεχές διάστημα. Ισχυρό πλήγμα έχουν επιφέρει στην αγορά και τα στοιχεία για απροσδόκητη πτώση της μεταποιητικής δραστηριότητας στην Κίνα τον Μάιο.

Κατά τη χθεσινή του κατάθεση στο Κογκρέσο, ο Μπεν Μπερνάνκι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να τερματιστεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων εντός των προσεχών μηνών. Οι επενδυτές φοβούνται ότι εάν οι ΗΠΑ αποσύρουν τα μέτρα στήριξης της οικονομίας προτού σταθεροποιηθεί η ανάπτυξη στην Ευρώπη, η εμπιστοσύνη των αγορών θα κλονιστεί οδηγώντας ενδεχομένως την οικονομία σε ύφεση.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Μαζικό ξεπούλημα στα χρηματιστήρια

Κύμα ρευστοποιήσεων στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές, μετά τη βουτιά των ασιατικών χρηματιστηρίων. Αφορμή των μαζικών πωλήσεων τα ανησυχητικά στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα, που το Μάιο σημείωσε απροσδόκητη πτώση. Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ ότι στις επόμενες συνεδριάσεις θα εξεταστεί το ενδεχόμενο μείωσης της ποσοτικής χαλάρωσης. Η διόρθωση, πάντως, στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη, αφού είχαν «πιάσει» υψηλά πέντε ετών.

Στις 10.24 (ώρα Ελλάδος), ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 υποχωρούσε κατά 1,53% στις 1.237,02 μονάδες. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 σημείωνε πτώση 1,43% στις 6.742,33 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατέγραφε βουτιά 1,84% στις 3.976,62 μονάδες και ο DAX στη Φραγκφούρτη βυθίζονταν στις 8.373,32 μονάδες, υποχωρώντας κατά 1,85%.
REUTERS

«Οι αγορές αποδείχθηκαν ευάλωτες στην κατάθεση του διοικητή της Fed, Μπεν Μπερνάνκι, το οποίο υπογραμμίζει τις προκλήσεις που εμπεριέχονται στις ανακοινώσεις που κάνει η Fed όσον αφορά στις προθέσεις της», σχολιάζει στο Reuters ο Ίαν Ουίλιαμς από την Peel Hunt.

«Οι επενδυτές δεν θα έπρεπε να αντιδρούν υπερβολικά σε κάθε ένδειξη μεταστροφής μετά τις δηλώσεις των αξιωματούχων της Fed. Η νομισματική πολιτική στις ΗΠΑ βασίζεται στα [οικονομικά] στοιχεία που υπήρχαν πριν την ομιλία [του Μπεν Μπερνάνκι] και αυτό εξακολουθεί να ισχύει» συμπληρώνει ο αναλυτής, ο οποίος θεωρεί τη σημερινή πτώση ρευστοποίηση κερδών παρά την αρχή μιας διόρθωσης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα