ΜΕ ΑΠΩΛΕΙΕΣ για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση έκλεισαν οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη εν μέσω έντονων ανησυχιών για τις συνέπειες ενός παρατεταμένου πολέμου στην ήδη εξασθενημένη οικονομία.
Τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ ήταν απογοητευτικά επισκιάζοντας σε μεγάλο βαθμό τις προοπτικές ανάκαμψης των εταιρικών αποτελεσμάτων.
Πιο συγκεκριμένα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη υποχώρησε το Μάρτιο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα ετών http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/03/31/349560.htm , ενώ ο δείκτης ISM για τη βιομηχανική δραστηριότητα στην περιοχή του Σικάγου υποχώρησε τον ίδιο μήνα κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων, το οποίο αποτελεί τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην ανάπτυξη και τη συρρίκνωση.
Στο «μάτι του κυκλώνα» βρέθηκε για μία ακόμη φορά ο κλάδος των ασφαλειών με τις μετοχές των ολλανδικών ομίλων ING και Aegon να κλείνουν με απώλειες 10,1% και 8,2% αντιστοίχως.
Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν και οι μετοχές εταιρειών υψηλής τεχνολογίας μετά την ανακοίνωση της World Semiconductor Trade Statistics ότι οι πωλήσεις ημιαγωγών σε παγκόσμιο επίπεδο μειώθηκαν το Φεβρουάριο κατά 3,3% σε σχέση με τον Ιανουάριο συνεχίζοντας την πτωτική πορεία που ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2002.
Οι μετοχές της ολλανδικής Philips και της γαλλο-ιταλικής STMicroelectronics υποχώρησαν κατά 6,9% και 6,7% αντιστοίχως.
Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 3.613 μονάδες μειωμένος κατά 2,57%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 2.618,46 μονάδες καταγράφοντας σημαντικές απώλειες της τάξεως του 4,19%, ενώ στη Φρανκφούρτη, όπου η συνεδρίαση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, ο δείκτης Xetra DAX υποχωρεί κατά 3,74%, στις 2.426 μονάδες.
Στη χρηματιστηριακή αγορά της Νέας Υόρκης, οι δείκτες Dow Jones και Nasdaq σημειώνουν πτώση κατά 1,58% και 1,52% αντιστοίχως.
Ισχυρές πιέσεις εξακολουθεί να δέχεται και το αμερικανικό νόμισμα, ενώ αντιθέτως συνεχίζεται η σημαντική άνοδος των τιμών του πετρελαίου, του χρυσού και των ομολόγων.