Οριακή άνοδος στο Τόκιο

Τρίτη, 01 Απριλίου 2003 10:08

ΜΕ ΘΕΤΙΚΟ πρόσημο για πρώτη φορά μετά από δύο διαδοχικές συνεδριάσεις απωλειών έκλεισαν σήμερα οι χρηματιστηριακοί δείκτες στο Τόκιο κυρίως χάρη στην ανάκαμψη ορισμένων blue chips.

Ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε κατά 14,01 μονάδες ή 0,18% και διαμορφώθηκε στις 7.986,72 μονάδες έχοντας κινηθεί ενδοσυνεδριακά ανάμεσα στις 7.866,67 και τις 8.019,47 μονάδες. Υπενθυμίζεται ότι στη χθεσινή συνεδρίαση υποχώρησε κατά 3,7% ανεβάζοντας τις συνολικές του απώλειες στο σύνολο του οικονομικού έτους που ολοκληρώθηκε χθες στο 28%.

Ο δείκτης Topix έκλεισε στις 788,96 μονάδες αυξημένος οριακά κατά 0,12%.

Η μετοχική τιμή της Toyota, της κορυφαίας ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας, σημείωσε άνοδο κατά 1,33% καλύπτοντας μέρος των σημαντικών χθεσινών της απωλειών. Ανοδικά κινήθηκαν επίσης οι μετοχές των ομοειδών εταιρειών Mazda και Suzuki.

Αντιθέτως, μεγάλη πτώση σημείωσε ο κλάδος των τραπεζών, καθώς η σημαντική υποχώρηση των μετοχικών τιμών στο οικονομικό έτος που ολοκληρώθηκε χθες αναμένεται να υποχρεώσει τις κορυφαίες τράπεζες της χώρας να επιστρέψουν και πάλι στο «κόκκινο» την περίοδο 2002/03.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Daiwa Institute of Research, οι επτά κορυφαίες ιαπωνικές τράπεζες είχαν μετοχικές απώλειες ύψους 1,9 τρισ. γιεν (16 τρισ. δολαρίων) στα τέλη του οικονομικού έτους 2002/03, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις του Dai Ichi Life Research Institute, οι κορυφαίες τράπεζες είχαν ζημίες 5,4 τρισ. γιεν.

Πριν από ένα έτος, οι αντίστοιχες ζημίες των επτά κορυφαίων ιαπωνικών τραπεζών έφθαναν τα 1,29 τρισ. γιεν και προ εξαμήνου τα 2,86 τρισ. γιεν, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Daiwa.

Οι μετοχές της UFJ Holding και της Sumitomo Mitsui Financial Group σημείωσαν πτώση κατά 5,08% και 5,19% αντιστοίχως.

Πιέσεις δέχθηκε ο τομέας της υψηλής τεχνολογίας στον απόηχο της ανακοίνωσης ότι οι παγκόσμιες πωλήσεις τσιπ σημείωσαν πτώση 3,3% το Φεβρουάριο έναντι του Ιανουαρίου http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/04/01/355660.htm .

Οι μετοχές των εταιρειών Advantest και Tokyo Electron υποχώρησαν κατά 2,13% και 1,19% αντιστοίχως. Υπενθυμίζεται ότι στη χθεσινή συνεδρίαση ο δείκτης Nasdaq των αμερικανικών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας σημείωσε πτώση κατά 2,08%.

Σε ό,τι αφορά τα νέα από το χώρο της οικονομίας, ο δείκτης εμπιστοσύνης των ιαπώνων επιχειρηματιών στην οικονομία της χώρας τους υποχώρησε το Μάρτιο στο –10 από –9 το Δεκέμβριο, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση Τανκάν της Τράπεζας της Ιαπωνίας. Οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο του δείκτη στο –8.

Τέλος, έντονες ανησυχίες προκάλεσε η είδηση ότι η Βόρειος Κορέα εκτόξευσε σήμερα στην Ιαπωνική Θάλασσα ακόμη έναν πύραυλο μικρού βεληνεκούς κατά πλοίου. Τους δύο τελευταίους μήνες, η Βόρειος Κορέα έχει εκτοξεύσει άλλους δύο πυραύλους μικρού βεληνεκούς κατά πλοίων, στο πλαίσιο τακτικών στρατιωτικών ασκήσεων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα