Απογοητευτικά στοιχεία για το μεταποιητικό τομέα στην ευρωζώνη

Τρίτη, 01 Απριλίου 2003 11:35

Συρρικνώθηκε το Μάρτιο -για έκτη φορά σε διάστημα επτά μηνών- ο μεταποιητικός τομέας στην ευρωζώνη παρέχοντας μία ακόμη ένδειξη ότι η ευρωπαϊκή οικονομία οδεύει προς νέα ύφεση.

Σύμφωνα με έρευνα του Reuters, η οποία διενεργήθηκε στο χρονικό διάστημα 14-25 Μαρτίου, ο δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας (ΡΜΙ) στην ευρωζώνη υποχώρησε τον περασμένο μήνα στις 48,4 μονάδες –στα επίπεδα του Δεκεμβρίου του 2002- από 50,1 μονάδες το Φεβρουάριο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν πτώση του δείκτη στις 49,5 μονάδες. Υπενθυμίζεται ότι το όριο των 50 μονάδων αποτελεί τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ ανάπτυξης και συρρίκνωσης.

Οι περισσότερες από τις απαντήσεις των επιχειρήσεων που έλαβαν μέρος στη σχετική έρευνα απεστάλησαν πριν από την ημερομηνία έναρξης του πολέμου στο Ιράκ.

Η εταιρεία NTC Research, η οποία και δημοσιοποιεί τα στοιχεία, στη σχετική ανακοίνωσή της τονίζει, μεταξύ άλλων: «Η εξασθένηση αντανακλά τη στασιμότητα στην παραγωγή, τη μείωση των παραγγελιών και την προσπάθεια μείωσης του κόστους μέσω απολύσεων».

Στη Γερμανία, στην ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης, ο δείκτης επιχειρηματικής δραστηριότητας στο μεταποιητικό τομέα υποχώρησε στις 47,8 μονάδες το Μάρτιο από 49,9 μονάδες το Φεβρουάριο.

Στη Γαλλία, ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 48,1 μονάδες από 51,5 το Φεβρουάριο με τις νέες παραγγελίες να σημειώνουν τη μεγαλύτερη πτώση σε διάστημα 14 μηνών.

Τα παραπάνω στοιχεία, όπως εκτιμούν αναλυτές, αυξάνει τις πιθανότητες νέας μείωσης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά τους επόμενους δύο μήνες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα