Η πορεία της παγκόσμιας οικονομίας στο δεύτερο τρίμηνο φέτος θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα και ομαλά θα λήξει ο πόλεμος στο Ιράκ, εκτιμούν διεθνείς οικονομολόγοι, ενώ επενδυτές και επιχειρηματικά στελέχη επισημαίνουν ότι η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας που κατεργράφη στο πρώτο τρίμηνο του 2003 θα συνεχιστεί και στους επόμενους τρεις μήνες.
«Μικρά περιθώρια αμφιβολίας υπάρχουν για το ότι ο πόλεμος των ΗΠΑ με το Ιράκ θα είναι το κυρίαρχο γεγονός που θα διαμορφώσει την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές κατά τη διάρκεια των επόμενων λίγων βδομάδων και μηνών», τόνισε σε έκθεση σε πελάτες του την προηγούμενη βδομάδα ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Zurich Financial Services Ντέιβιντ Χέιλ, ο οποίος τώρα έχει τη δική του επιχείρηση με έδρα το Σικάγο.
Οπως σημειώνει το Bloomberg News, ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας επιβραδύνθηκε στο τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου του 2003, καθώς οι ανησυχίες για ένα πόλεμο στο Ιράκ, επιβράδυνε την οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ.
«Υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος πλέον για διαμόρφωση του ΑΕΠ σε χαμηλότερα επίπεδα», από αυτά για τα οποία κάνουν λόγο οι σημερινές προβλέψεις εκτιμά ο Σταν Σίπλεϊ, ένας εκ των επικεφαλής οικονομολόγων στη Merrill Lynch στη Ν. Υόρκη.
Οικονομολόγοι στη Merrill Lynch και άλλους οίκους της Wall Street λένε, ότι, ενδέχεται να αναθεωρήσουν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για το ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας στα δύο πρώτα τρίμηνα του 2003.
«Οι περισσότεροι έχουν κατά κάποιον τρόπο παραιτηθεί από το πρώτο εξάμηνο και στρέφουν το βλέμμα στο δεύτερο εξάμηνο και τον επόμενο χρόνο», διαπιστώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος στη J.P. Morgan Securities Τζέιμς Γκλάσμαν.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της International Strategy and Investment Group και επικεφαλής οικονομολόγος στην ετήσια έρευνα θεσμικών επενδυτών Institutional Investor, Εντ Χάιμαν, αναθεώρησε χθες προς τα κάτω κατά μισή μονάδα σε 1,5% την πρόβλεψη του για την αύξηση του αμερικανικού ΑΕΠ στο τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου του 2003 και κατά μία μονάδα σε 2% την αντίστοιχη πρόβλεψή του για το δεύτερο τρίμηνο φέτος.
Εν τω μεταξύ, οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για την ευρωπαϊκή οικονομία κάνουν λόγο για ενδεχόμενο συρρίκνωσης στο πρώτο τρίμηνο φέτος.
«Ακόμη και μετά τον πόλεμο, η ανάκαμψη θα είναι πιθανότατα μέτρια», υπογράμμισε ο οικονομολόγος στη BDB Association of German Banks, μέλη της οποίας είναι και οι Deutsche Bank και Commerzbank, Φόλκερ Χόφμαν.
Αναλυτές και στελέχη επιχειρήσεων εκτιμούν ότι από το Τόκιο και τη Σεούλ μέχρι τη Κουάλα Λουμπούρ, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας στην Ασία σε αυτό και το επόμενο τρίμηνο θα είναι συνδεδεμένος με τον πόλεμο στο Ιράκ.
Οικονομολόγοι εκτιμούν ότι ένας παρατεταμένος πόλεμος θα εκτροχιάσει την ανάκαμψη της ιαπωνικής οικονομίας από την τρίτη ύφεσή της την τελευταία δεκαετία μειώνοντας την παγκόσμια ζήτηση για τα εξαγωγικά προϊόντά της, σημειώνει το Bloomberg.
Ο ρυθμός ανάπτυξης της ιαπωνικής οικονομίας στο τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου ήταν πιθανότατα 0,5%, ίδιος με αυτόν που κατεγράφη στο τρίμηνο Οκτωβρίου-ΔΕκεμβρίου του 2002.
Ταυτόχρονα, η απειλή περαιτέρω εξασθένησης του δολαρίου λόγω του πολέμου καθιστά λιγότερο ανταγωνιστικές τις εξαγωγές προϊόντων από την Ασία.
Επιβραδύνθηκε, κατά πάσα πιθανότητα, και ο ρυθμός ανάπτυξης της υπ' αριθμόν δύο ασιατικής οικονομίας : Το κινεζικό ΑΕΠ σημείωσε στο πρώτο τρίμηνο φέτος αύξηση 7,5% μετά τη σε ποσοστό 8,1% αύξηση που είχε σημειώσει στο τελευταίο τρίμηνο του περασμένου χρόνου, εκτιμά ο επικεφαλής του τμήματος μακροοικονομικών μελετών της Asian Development Bank Που Γιονγκχάο.
Η Κίνα αναγκάστηκε να προχωρήσει σε εισαγωγές μεγαλύτερων ποσοτήτων αργού στην προσπάθειά της να δημιουργήσει αποθέματα πετρελαίου 20 εκατομμυρίων τόννων.