Συρρικνώθηκε η παραγωγή του μεταποιητικού τομέα

Τρίτη, 01 Απριλίου 2003 13:25
UPD:13:34

Η παραγωγή του ελληνικού μεταποιητικού τομέα συρρικνώθηκε το Μάρτιο για πρώτη φορά στην τετράχρονη ιστορία της σχετικής έρευνας που διεξάγει η εταιρεία ερευνών NTC Research.

Πιο συγκεκριμένα, ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της ελληνικής μεταποίησης μειώθηκε τον περασμένο μήνα στις 47,5 μονάδες από 51,3 το Φεβρουάριο υποχωρώντας κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων, το οποίο αποτελεί τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην ανάπτυξη και τη συρρίκνωση.

Όπως ανέφεραν οι εταιρείες, η παραγωγή έχει επηρεαστεί δυσμενώς από την οικονομική αστάθεια και την αβεβαιότητα που προκάλεσαν οι προετοιμασίες και η έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων στο Ιράκ. Παράλληλα, αρνητικός ήταν ο αντίκτυπος στις νέες παραγγελίες και από την επιδείνωση των καιρικών συνθηκών.

Ωστόσο, παρά τη μείωση του συνολικού επιπέδου της παραγωγής και του όγκου των νέων παραγγελιών, η ζήτηση από το εξωτερικό συνέχισε να παρουσιάζει ανοδικές τάσεις, καθώς, όπως επισημαίνεται στη σχετική έκθεση, τα μέλη του πάνελ είχαν κάποια σχετική επιτυχία στη διεκδίκηση νέων συμβολαίων εργασίας από πελάτες του εξωτερικού.

Τα επίπεδα απασχόλησης συρρικνώθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό στην τετράχρονη ιστορία της έρευνας, αν και ο ρυθμός περιορισμού των θέσεων εργασίας παρέμεινε μέτριος. Τα μέλη του πάνελ ανέφεραν ότι το εργατικό δυναμικό τους είχε περιοριστεί, προκειμένου να μειώσουν το συνολικό κόστος παραγωγής, δεδομένου ότι τα επίπεδα παραγωγής είχαν μειωθεί.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα