Ακαρπη η συνάντηση για προϋπολογισμό της διεύρυνσης

Τρίτη, 01 Απριλίου 2003 17:18

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν κατάφεραν να καταλήξουν σήμερα στην Αθήνα σε συμφωνία επί του προϋπολογισμού της διεύρυνσης που θα γίνει τον Μάιο του 2004.

H Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα θέσει σε ψηφοφορία στις 9 Απριλίου τη Συνθήκη προσχώρησης.

Μετά από την απόφαση του Συμβουλίου να συμπεριλάβει στη Συνθήκη προσχώρησης ποσά που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό της Ενωσης, το Κοινοβούλιο ενέκρινε την περασμένη Πέμπτη ψήφισμα στο οποίο ανέφερε ότι η ενέργεια του Συμβουλίου αποτελούσε παραβίαση των αρμοδιοτήτων του Κοινοβουλίου σε θέματα προϋπολογισμού, καθώς και διάκριση μεταξύ των νέων και των σημερινών κρατών-μελών.

Το Συμβούλιο παρέμεινε απρόθυμο όσον αφορά την αναθεώρηση του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της Ενωσης που ισχύει μέχρι το 2006, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η διεύρυνση.

Μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων η Αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσε ότι το Συμβούλιο πρέπει να δεσμευτεί να διαβεβαιώσει ότι τα 10 νέα μέλη δεν θα υποστούν διακριτική μεταχείριση στον δημοσιονομικό τομέα.

Επιπλέον, το Κοινοβούλιο ζητάει να αυξηθεί ο προϋπολογισμός για τις εσωτερικές πολιτικές σε σχέση με το συνολικό ποσό που συμφωνήθηκε στην Κοπεγχάγη τον περασμένο Δεκέμβριο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα