Κύμα ρευστοποιήσεων στο Χ.Α.

Μετά τα κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας
Δευτέρα, 20 Μαΐου 2013 15:01
UPD:15:24

Οι ρευστοποιήσεις σε μετοχές εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης και τράπεζες, μετά το ράλι της περασμένης εβδομάδας, οδηγούν πτωτικά σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Την ίδια ώρα, η προσοχή είναι στραμμένη στα αποτελέσματα που θα ανακοινώσει, μετά την ολοκλήρωση των συναλλαγών, η Τράπεζα Πειραιώς.

«Η υποχώρηση της αγοράς είναι αναμενόμενη μετά το πρόσφατο πολυήμερο ράλι», παρατηρεί ο Μάνος Χατζηδάκης, αναλυτής στην Beta Χρηματιστηριακή. Όπως σημειώνει, «η αγορά θα επικεντρώσει σήμερα στα αποτελέσματα της Πειραιώς ... ενώ παράλληλα αναζητεί νέα που θα μπορούσαν να την οδηγήσουν υψηλότερα».

Λίγα λεπτά πριν τις 15:00, ο γενικός δείκτης τιμών υποχωρούσε κατά 2,69% στις 1.121,59 μονάδες, με τις Τράπεζες να χάνουν 12% έπειτα από κέρδη 43% την περασμένη εβδομάδα.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφωνόταν στα 123,19 εκατομμύρια ευρώ.

Στον FTSE25, τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχονται οι μετοχές των Eurobank Ergasias (-23,7%), Τράπεζα Πειραιώς (-15,4%), Εθνική Τράπεζα (-15,3%) και Σωληνουργεία Κορίνθου (-5%).

Την προηγούμενη εβδομάδα, η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Fitch οδήγησε σε σημαντική άνοδο το Χ.Α. και ειδικά τις τράπεζες. Ωστόσο, αρθρογράφος του Bloomberg χαρακτηρίζει λίγο υπερβολική την πρόσφατη ευφορία των αγορών για την ελληνική οικονομία, παρά το αναμφισβήτητο, όπως λέει, γεγονός ότι υπάρχουν σήμερα ελπιδοφόρες ενδείξεις.

Σε σχόλιό της με τίτλο «Η Ελλάδα δεν έχει ξεπεράσει τα εμπόδια», η αρθρογράφος του πρακτορείου Μέγκαν Γκριν αναφέρει τις θετικές ενδείξεις από το μέτωπο της ελληνικής οικονομίας, όπως την αποδέσμευση των 7,5 δισ. ευρώ από το πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα και την αναβάθμιση από τη Fitch, αλλά προσθέτει ότι είναι δύσκολο να αντιστοιχηθούν με ορισμένα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας.

Σημειώνει επίσης ότι, αν και οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί σύντομα, αντιμετωπίζουν έναν μακρύ δρόμο πριν εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα