Θετική εικόνα, αρνητικό κλίμα

Ενθαρρυντικά νέα από την American Airlines
Τετάρτη, 02 Απριλίου 2003 00:01
UPD:06:43

ΘΕΤΙΚΗ εικόνα παρουσίασε η Wall Street στη μεγαλύτερη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, καθώς τα ενθαρρυντικά εταιρικά νέα από την American Airlines, η οποία απέφυγε την τελευταία στιγμή τη χρεοκοπία, προσέφεραν κάποιο στήριγμα στην αγορά.

Το γενικό όμως κλίμα εξακολουθεί να επηρεάζεται από τις ανησυχίες για τον αντίκτυπο που θα έχει ο πόλεμος στην οικονομία, καθώς και από τις εταιρικές προειδοποιήσεις.

Επιπλέον, οι τελευταίες εξελίξεις έκαναν τους επενδυτές να αισθάνονται καλύτερα σχετικά με τον πόλεμο στο Ιράκ. «Η τηλεόραση και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δείχνουν ότι η αμερικανική κυβέρνηση χειρίζεται αποτελεσματικά ό,τι συμβαίνει», αναφέρουν αναλυτές.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 77,73 μονάδες, ποσοστό 0,97%, φθάνοντας στις 8.069,86 μονάδες. Με άνοδο 7,13 μονάδων, ποσοστό 0,53%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.348,30 μονάδες.

Στην Ευρώπη

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια διέκοψαν την τετραήμερη πτώση τους για να κλείσουν με κέρδη χθες ακολουθώντας την ανάκαμψη των μετοχών πετρελαίου.

Η αγορά ξεπέρασε αλώβητη τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και τους φόβους για τον πόλεμο στο Ιράκ, βρίσκοντας κάποια στηρίγματα και στη συγκρατημένη αισιοδοξία που έφερε η αρχή του νέου τριμήνου στις αγορές.

Οι κερδισμένοι

Ανάμεσα στους κερδισμένους της ημέρας ήταν και οι μετοχές ασφαλειών και φαρμάκων.

Οι όγκοι συναλλαγών, ωστόσο, παρέμειναν υποτονικοί, καθώς οι εμπειρογνώμονες της αγοράς εμφανίζονται διστακτικοί - στην καλύτερη περίπτωση - ως προς τις προοπτικές των μετοχικών αξιών, της διάρκειας του πολέμου και του οικονομικού αντίκτυπου.

Οι αναλυτές περιμένουν τις προ-ανακοινώσεις για τα κέρδη του πρώτου τρίμηνου για να καταλήξουν σε πιο σταθερά συμπεράσματα για τις οικονομικές προοπτικές. Συγχρόνως, εκτιμούν πως θα χρειασθούν σημαντικές επιτυχίες στο πολεμικό μέτωπο για να υπάρξει θετικός αντίκτυπος στα χρηματιστήρια.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με κέρδη 1,2%, έκαστος, με τον πρώτο δείκτη να υπερβαίνει το φράγμα των 750 μονάδων.

Ξεχώρισαν

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: Alstom (+9,9%), LVMH (-3,8%), Burberry (-3,8%), Munich Re, Allianz, BP, Roche. Οι μετοχές του τομέα ειδών πολυτελείας κλονίσθηκαν έπειτα από την υποβάθμιση που έκανε η Goldman Sachs.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα