ΟΟΣΑ : Μικρότερος του 1% ο ρυθμός ανάπτυξης στην ευρωζώνη

Τετάρτη, 02 Απριλίου 2003 12:20

Με ρυθμό μικρότερο του 1% θα αναπτυχθεί φέτος η ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς ο πόλεμος στο Ιράκ κατάφερε πλήγμα στην εμπιστοσύνη καταναλωτών και επενδυτών, εκτιμά ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, Ζαν Φιλίπ Κοτίς σε συνέντευξη του που δημοσιεύθηκε στο σημερινό φύλλο της «International Herald Tribune»

Ο ίδιος όμως, τόνισε, ότι εξαφανίστηκε ο κίνδυνος γενικής ύφεσης καθώς οι αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις διασφάλισαν τα πεδία άντλησης ιρακινού αργού, σταθεροποιώντας τις τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.

«Η απειλή της ύφεσης είναι σήμερα πιο απομακρυσμένη από ό,τι ήταν πριν από δύο μήνες», τόνισε ο Κοτίς.

Προέβλεψε, ότι το ευρωπαϊκό ΑΕΠ αναμένεται, πλέον, να σημειώσει το 2003 αύξηση μικρότερη κατά το ήμισυ περίπου εκείνης για την οποία έκανε λόγο η προηγούμενη πρόβλεψη του ΟΟΣΑ.

Τον Νοέμβριο του 2002, ο διεθνής οργανισμός προέβη στην εκτίμηση για ρυθμό 1,8% ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας φέτος.

Δεδομένης της προοπτικής για αναιμικό ρυθμό ανάπτυξης των μεγάλων ευρωπαϊκών οικονομιών, ο Ζαν Φιλίπ Κοτίς κάλεσε ταυτόχρονα την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, (ΕΚΤ), να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων της ευρωζώνης κατά σημαντικό ποσοστό για να δώσει ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα.

Υπογράμμισε ότι πρόκειται για «μια σαφή περίπτωση», να χαλαρώσει σύντομα η ΕΚΤ τη νομισματική πολιτική της και μάλιστα κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 0,25%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα