Απόσυρση των κινήτρων ζητούν τα «γεράκια» της Fed

Δυναμώνουν οι φωνές μετά τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την αμερικανική αγορά στέγης
Παρασκευή, 17 Μαΐου 2013 12:26
UPD:13:01
Reuters/LARRY DOWNING

Τρία «γεράκια» της Fed κάλεσαν την κεντρική τράπεζα την Πέμπτη να διακόψει τις αγορές ομολόγων έως το καλοκαίρι, προκαλώντας κλυδωνισμούς στη Wall Street.

Δυναμώνουν οι φωνές υπέρ της απόσυρσης του προγράμματος αγοράς ομολόγων από τα «γεράκια» της Fed, μετά τα πρόσφατα στοιχεία για βελτίωση της αγοράς στέγης στις ΗΠΑ, γεγονός που έχει επιφέρει κλυδωνισμούς στις διεθνείς αγορές.

Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο κεντρικός τραπεζίτης της πολιτείας του Ντάλας, Ρίτσαρτν Φίσερ, επικαλέστηκε την πρόσφατη αύξηση στις τιμές των κατοικιών και την άνοδο της κατασκευαστικής δραστηριότητας για να υποστηρίξει ότι δεν έχει νόημα πλέον το πρόγραμμα αγοράς ενυπόθηκων ομολόγων.

«Είμαστε αναμφίβολα σε θέση να πανηγυρίσουμε για τον κλάδο της στέγης και να μειώσουμε τις αγορές μας, με στόχο τη σταδιακή απόσυρση [του προγράμματος], δήλωσε χθες ο κ. Φίσερ ενώπιον του National Association for Business Economics στο Χιούστον. «Αμφιβάλω κατά πόσο έχει νόημα η συνέχιση των αγορών [τίτλων]», τόνισε.

REUTERS

Την άποψη αυτή συμμερίζεται και ο κεντρικός τραπεζίτης της Φιλαδέλφια, Τσαρλς Πλόσερ, ο οποίος δήλωσε από το Μιλάνο ότι η Fed θα πρέπει να αποκλιμακώσει τις αγορές ομολόγων τον επόμενο μήνα, δεδομένης της βελτίωσης των οικονομικών συνθηκών. «Τα πράγματα έχουν βελτιωθεί αρκετά πλέον, το οποίο δίνει στη Fed τη δυνατότητα να επιβραδύνει τις αγορές [ομολόγων]», δήλωσε.

Το τρίτο «γεράκι» της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας που συντάσσεται με τους προηγούμενους ομολόγους του είναι ο κεντρικός τραπεζίτης του Ρίτσμοντ, Τζέφρι Λέικερ. «Εάν κοιτάξει κανείς τις συνθήκες στην αγορά στέγης, θα διαπιστώσει πιστεύω ότι πρέπει να σταματήσει η αγορά ομολόγων», δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά από ομιλία του την Τετάρτη.

Αντίθετη άποψη εξέφρασε, ωστόσο, η Σάρα Μπλουμ Ράσκιν, κορυφαίο στέλεχος της Fed, η οποία υποστηρίζει ότι θα ήταν πρώιμο να κρίνει κανείς την επίδραση των τελευταίων αναπτυξιακών μέτρων της Fed.

«Η αμερικανική οικονομία εξακολουθεί να ανακάμπτει από τον αντίκτυπο της χρηματοοικονομικής κρίσης και τη βαθιά ύφεση, με ρυθμό απογοητευτικά αργό», δήλωσε στο National Economists Club.

«Η ανάκαμψη φαίνεται να έχει επισπευτεί σε ορισμένους τομείς, ιδίως στον κλάδο της στέγης. Ωστόσο, η ομοσπονδιακή δημοσιονομική πολιτική εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική τροχοπέδη», σημείωσε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα