Τα οφέλη από τη μείωση της πειρατείας λογισμικού-Έρευνα της IDC

Τετάρτη, 02 Απριλίου 2003 17:06

H μείωση των ποσοστών της πειρατείας κατά 10% μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα σε ορισμένες χώρες την αύξηση της απασχόλησης στον κλάδο κατά 15% ή και περισσότερο. Τα οφέλη επεκτείνονται και πέρα από τη βιομηχανία λογισμικού, στη βιομηχανία υπηρεσιών και στα κανάλια διανομής.

Τα παραπάνω συμπεράσματα προκύπτουν από έρευνα της IDC για τις επιπτώσεις της πειρατείας λογισμικού που διενεργήθηκε στα μέσα του 2002. Η έρευνα βασίστηκε στη «Μελέτη των Εθνικών Οικονομιών», της ίδιας εταιρείας, και στα στατιστικά στοιχεία για την πειρατεία λογισμικού που δημοσιεύει η Business Software Alliance (BSA).

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τη χώρα μας, σύμφωνα πάντα με την έρευνα της IDC, ο κλάδος της πληροφορικής μπορεί να αυξηθεί μέχρι και κατά 60% δημιουργώντας υψηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας στο χώρο της υψηλής τεχνολογίας, εφόσον μειωθεί το υψηλό ποσοστό της πειρατείας λογισμικού.

Σήμερα, η αξία της ελληνικής βιομηχανίας πληροφορικής ανέρχεται στα 1,5 δισ. δολάρια, και καθώς ο κλάδος βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης, εμφανίζει τεράστιες οικονομικές προοπτικές. Μια σταδιακή μείωση της πειρατείας τα επόμενα χρόνια κατά 10%, σε συνδυασμό με την προβλεπόμενη ανάπτυξη της βιομηχανίας πληροφορικής, θα μπορούσε να αυξήσει τον κύκλο εργασιών του κλάδου στα 2,5 δισ. δολάρια μέχρι το 2006.

Επιπλέον, ο περιορισμός της πειρατείας λογισμικού θα είχε σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, καθώς επίσης και σημαντική αύξηση των εσόδων του κράτους από έμμεσους και άμεσους φόρους. Μειώνοντας το σημερινό ποσοστό πειρατείας (64% για το 2001), η Ελλάδα μπορεί να ενισχύσει την οικονομία της κατά 565 εκατομμύρια δολάρια, να δημιουργήσει περισσότερες από 1.900 νέες θέσεις εργασίας υψηλής τεχνολογίας, να αυξήσει τα έσοδα της βιομηχανίας πληροφορικής τουλάχιστον κατά 350 εκατομμύρια δολάρια και να δημιουργήσει επιπρόσθετα φορολογικά έσοδα της τάξης των 141 εκατομμυρίων δολαρίων.

Για περισσότερες πληροφορίες και για το πλήρες κείμενο της μελέτης στα Αγγλικά, μπορείτε να επισκεφθείτε την διεύθυνση: www.bsa.org/hellas/ .



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα