Επιστροφή της Ιαπωνίας στην ανάπτυξη

Πέμπτη, 16 Μαΐου 2013 06:07
UPD:10:14
REUTERS/Toru Hanai

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) σημείωσε αύξηση 0,9% σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2012, λόγω της αυξημένης κατανάλωσης, των κρατικών δαπανών και των εξαγωγών.

Στην ανάπτυξη επέστρεψε η ιαπωνική οικονομία στο πρώτο τρίμηνο του 2013, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας.

Συγκεκριμένα, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) σημείωσε αύξηση 0,9% σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2012, λόγω της αυξημένης κατανάλωσης, των κρατικών δαπανών και των εξαγωγών.

REUTERS

Η τρίτη παγκόσμια οικονομική δύναμη ήταν στο τελευταίο τρίμηνο του 2012 σε κατάσταση ύφεσης, στην οποία είχε βυθιστεί από τα μέσα του περασμένου έτους.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Ιαπωνία: Tο κράτος οδηγεί την ανάπτυξη

Είναι με διαφορά, τα πιο απτά αποτελέσματα επιτυχίας της πολιτικής ρευστότητας. Η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας έχει διπλασιάσει την ποσότητα του χρήματος που «ρίχνει» στην ιαπωνική οικονομία. Το γιεν συνεχίζει τη ραγδαία του πτώση: έσπασε και το φράγμα των 102 δολαρίων και βρέθηκε, την Πέμπτη, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσεράμισι μηνών. Οι εξαγωγές από την χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου γίνονται όλο και πιο ισχυρές. Χάρη σε όλα αυτά, η ιαπωνική οικονομία «απογειώνεται». Το πρώτο τρίμηνο του έτους η ανάπτυξη «έπιασε» 3,5%, μετά από ανάπτυξη 1% το τελευταίο τρίμηνο του 2012 και έξι μήνες ύφεσης.

Η οικονομική δραστηριότητα εντάθηκε στις αρχές του 2013, καθώς ενθαρρύνθηκε από διάφορα μέτρα στήριξης που έλαβε η νέα δεξιά κυβέρνηση του πρωθυπουργού Άμπε.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα