Κατέρρευσαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2001 21:24

Ημέρες του Οκτωβρίου του 1987 θύμιζαν αργά σήμερα το απόγευμα οι συνεδριάσεις στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές.

Λίγη ώρα μετά τα δραματικά γεγονότα στις ΗΠΑ όλοι οι χρηματιστηριακοί δείκτες σημείωσαν κατακόρυφη πτώση, καθώς οι επενδυτές προέβησαν σε μαζικές ρευστοποιήσεις μετοχών αναζητώντας καταφύγιο σε ασφαλέστερες τοποθετήσεις, όπως ο χρυσός, το πετρέλαιο και τα κρατικά ευρωομόλογα.

Λίγα λεπτά μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Νέα Υόρκη, η τιμή του χρυσού εκτοξεύθηκε φθάνοντας στην αγορά του Λονδίνου τα 287 δολάρια στο «φίξιν», ενώ η τιμή του μπρεντ έφθασε να ενισχύεται έως και 9%. Ο ΟΠΕΚ ανακοίνωσε, πάντως, ότι θα προβεί άμεσα στον «κατάλληλο» εφοδιασμό των διεθνών πετρελαϊκών αγορών σε μία κίνηση σταθεροποίησης της τιμής-σποτ του «μαύρου χρυσού» ύστερα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ.

Οι συνεδριάσεις σε πολλά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια διεκόπησαν, ενώ με εξαίρεση το χρηματιστήριο του Λονδίνου, το οποίο αύριο θα λειτουργήσει κανονικά, άγνωστο παραμένει μέχρι στιγμής το αν θα πραγματοποιηθούν οι συνεδριάσεις στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές. Οπως είναι γνωστό, το χρηματιστήριο αξιών της Νέας Υόρκης (ΝYSE) και το χρηματιστήριο του Nasdaq παρέμειναν κλειστά, ενώ το αμερικανικό χρηματιστήριο Εμπορευμάτων θα παραμείνει κλειστό τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.746 μονάδες με απώλειες 5,72%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 4.059,75 μονάδες μειωμένος κατά 7,39%, ενώ στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX έκλεισε στις 4.273,53 μονάδες σημειώνοντας πτώση 8,49%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα