Σε ύφεση η γαλλική οικονομία

Ανάπτυξη 0,1% στη Γερμανία
Τετάρτη, 15 Μαΐου 2013 09:39
UPD:10:15
REUTERS/PHILIPPE WOJAZER

Κλείνοντας έναν χρόνο στον προεδρικό θώκο της Γαλλίας σήμερα, ο Φρανσουά Ολάντ είναι αντιμέτωπος με ένα ποσοστό ανεργίας που βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ και μια δημοτικότητα στο ναδίρ.

Στην τρίτη ύφεση σε διάστημα τεσσάρων ετών βυθίστηκε η γαλλική οικονομία, εντείνοντας την πίεση προς τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ να υιοθετήσει πολιτικές τόνωσης της ανάπτυξης.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική στατιστική υπηρεσία Insee, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,2% το πρώτο τρίμηνο του 2013, έπειτα από πτώση 0,2% που είχε εμφανίσει το προηγούμενο τρίμηνο.

Τα στοιχεία ήταν χειρότερα από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων, οι οποίοι ανέμεναν μείωση του γαλλικού ΑΕΠ κατά 0,1%.

Κλείνοντας έναν χρόνο στον προεδρικό θώκο της Γαλλίας σήμερα, ο Ολάντ είναι αντιμέτωπος με ένα ποσοστό ανεργίας που βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ και μια δημοτικότητα στο ναδίρ.

Τη στιγμή που η οικονομία της Ευρωζώνης οδεύει φέτος προς το δεύτερο συνεχές έτος συρρίκνωσης, ο γάλλος πρόεδρος ασκεί πιέσεις στους ευρωπαίους εταίρους του για επιβράδυνση του ρυθμού μείωσης των ελλειμμάτων στη νομισματική ένωση προς όφελος των αναπτυξιακών πολιτικών.

«Το πιο σημαντικό τώρα είναι να δημιουργήσουμε ανάπτυξη και απασχόληση», δήλωσε τη Δευτέρα από τις Βρυξέλλες ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη θα υποχωρήσει κατά 0,4% το 2013, έπειτα από πτώση 0,6% που είχε εμφανίσει το 2012. Τα στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο θα δημοσιευτούν από τη Eurostat εντός της ημέρας.

Ανάπτυξη 0,1% στη Γερμανία

Στην ανάπτυξη επέστρεψε, εν τω μεταξύ, η γερμανική οικονομία το πρώτο τρίμηνο, έπειτα από τη συρρίκνωση που είχε παρουσιάσει στα τέλη του 2012, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας, η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,1%, χαμηλότερο απ’ ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές.

«Η γερμανική οικονομία ανακάμπτει με αργό ρυθμό», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η στατιστική υπηρεσία της χώρας. «Ο βαρύς χειμώνας έπαιξε ρόλο στην αδύναμη αυτή ανάπτυξη», σημειώνει.
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα