Χρηματιστήριο: Οδηγός για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Ερωτήσεις - απαντήσεις για τη συμμετοχή στις ΑΜΚ
Τρίτη, 14 Μαΐου 2013 13:10
UPD:13:18

Το πλαίσιο της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών περιγράφει με Οδηγό ερωτήσεων - απαντήσεων το Χρηματιστήριο, προκειμένου να αποσαφηνίσει τη διαδικασία των επικείμενων αυξήσεων κεφαλαίου, κυρίως όσον αφορά στις επιλογές του επενδυτικού κοινού.

Μεταξύ των βασικών σημείων επί των οποίων το Χ.Α. παρέχει τις απαραίτητες διευκρινίσεις είναι τα ακόλουθα:

Ποιοι είναι οι δυνατοί τρόποι για την υλοποίηση της κεφαλαιακής ενίσχυσης;

Οι τράπεζες, με βάση το παραπάνω πλαίσιο, μπορούν να υλοποιήσουν την κεφαλαιακή τους ενίσχυση με τους εξής τρόπους:

1) Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών ή εισφορά σε είδος και έκδοση κοινών μετοχών Στην περίπτωση αυτή, οι τράπεζες θα εκδώσουν νέες κοινές μετοχές και οι επενδυτές θα κληθούν να καταβάλουν χρήματα για το ποσό της αύξησης.

Σε κάθε περίπτωση, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα καλύψει τις αδιάθετες κοινές μετοχές που θα εκδοθούν στο πλαίσιο αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου που αποφασίζεται από το πιστωτικό ίδρυμα.

2) Έκδοση υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos), οι οποίες θα καλυφθούν εξ ολοκλήρου από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Συνδυαστικά Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου και έκδοση CoCos, δηλαδή με συνδυασμό των παραπάνω δύο επιλογών.

Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου;

- Δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση με κοινές μετοχές θα έχουν οι υφιστάμενοι μέτοχοι του πιστωτικού ιδρύματος, δηλαδή όσοι έχουν μετοχές στη μερίδα τους στο ΣΑΤ της ΕΧΑΕ πριν από την ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος, καθώς και άλλοι επενδυτές, οι οποίοι θα αποκτήσουν δικαιώματα είτε από τη χρηματιστηριακή αγορά (κατά τη διάρκεια της περιόδου διαπραγμάτευσης του δικαιώματος) είτε μέσω διάθεσης δικαιωμάτων κατά την κρίση του δ.σ. του πιστωτικού ιδρύματος μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης του δικαιώματος, ενώ το σύνολο του ποσού κεφαλαιακής ενίσχυσης είναι ήδη εγγυημένο από το Ταμείο (ΤΧΣ).

Επειδή υπάρχουν διαφοροποιήσεις για τις ΑΜΚ των τραπεζών, είναι απαραίτητο οι επενδυτές να ανατρέξουν στους ακριβείς όρους της αύξησης που δημοσιεύει το κάθε πιστωτικό ίδρυμα ή να ζητήσει συμβουλή από πιστοποιημένο επενδυτικό σύμβουλο.

Ποια είναι η αναλογία έκδοσης των νέων μετοχών;

- Η αναλογία θα καθορισθεί από τα πιστωτικά ιδρύματα στις γενικές συνελεύσεις που αποφασίζουν τις αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου. Ο επενδυτής πρέπει να συμβουλευτεί την ανακοίνωση του πιστωτικού ιδρύματος ή να έλθει σε επικοινωνία με το χρηματιστή του/επενδυτικό σύμβουλο.

Πώς προσδιορίζεται η Νέα Προσαρμοσμένη Τιμή Μετοχής (Theoretical Ex Rights Price - TERP);

- Είναι μια εκτιμώμενη τιμή για τις μετοχές μιας εταιρείας κατά την αποκοπή του δικαιώματος προτίμησης μετοχών (right) για την ΑΜΚ με καταβολή μετρητών.

Αποτελεί μια κατά βάση «θεωρητική» τιμή για την τιμή μετοχής εταιρείας κατά την αποκοπή. Η αγοραία τιμή της μετοχής μπορεί να διαφέρει από την τιμή TERP. Η τιμή TERP ισούται με την : [(κεφαλαιοποίηση των μετοχών εισηγμένης εταιρείας πριν την αποκοπή δικαιωμάτων προτίμησης) + (αντληθέντα κεφάλαια)] προς το σύνολο των μετοχών μετά την αποκοπή των δικαιωμάτων (παλαιές εισηγμένες + νέες μετοχές).

Τι μπορεί να κάνει ένας επενδυτής που έχει σήμερα μετοχές κατά την ΑΜΚ;

- Έστω ότι έχουμε έναν επενδυτή που έχει σήμερα 100 μετοχές από την Τράπεζα Χ που ανακοινώνει τους ακριβείς όρους της ΑΜΚ στο ενημερωτικό δελτίο της και στην ανακοίνωσή της στο Χ.Α.

Ο επενδυτής θα λάβει 100 δικαιώματα και έστω ότι η αναλογία έκδοσης είναι 10 νέες μετοχές για κάθε 1 παλαιά. Επομένως, με τα 100 δικαιώματα που λαμβάνει μπορεί να αγοράσει 1.000 νέες μετοχές (100 δικαιώματα *10 νέες μετοχές ανά δικαίωμα), στην τιμή διάθεσης που έχει ανακοινώσει η τράπεζα, έστω 0,60 ευρώ.

Έχει ουσιαστικά 4 επιλογές: Ο επενδυτής μπορεί να ασκήσει τα δικαιώματά του πλήρως, δηλαδή με βάση την ανακοινωμένη τιμή διάθεσης και για το χρονικό διάστημα που μπορεί να ασκήσει για δικαιώματά του (δηλαδή από την Ημερομηνία Έναρξης Διαπραγμάτευσης Δικαιώματος μέχρι την Ημερομηνία Άσκησης Δικαιώματος) μπορεί να καταβάλει 600 ευρώ (1.000 * 0,60 ευρώ) και να λάβει 1.000 νέες μετοχές.

Με αυτόν τον τρόπο συμμετέχει στην αύξηση και θα μπορεί να λάβει και warrants που του δίνουν το δικαίωμα να αγοράσει στα επόμενα 4,5 έτη μετοχές τις τράπεζας σε τιμές κοντά στην τιμή διάθεσης, που αυξάνεται κάθε χρόνο κατά ένα μικρό ποσοστό).

Αν λάβει warrant με αναλογία 7,33 μετοχές για κάθε warrant, τότε θα μπορεί να αγοράσει στα επόμενα 5 έτη άλλες 7.330 νέες μετοχές (7,33*1.000) καταβάλλοντας το σχετικό αντίτιμο τα επόμενα 4,5 έτη (όχι άμεσα). Αυτό αποτελεί για αυτόν ένα κίνητρο και θα του αποδώσει κέρδη αν η τιμή της μετοχής της τράπεζας κινηθεί ανοδικά. 2) Ο επενδυτής μπορεί να ασκήσει τα δικαιώματά του μερικώς. Δηλαδή, μπορεί να ασκήσει μόνο ένα ποσοστό από τα δικαιώματά του.

Αν για παράδειγμα αποφασίσει να ασκήσει 50 δικαιώματα, τότε θα πρέπει να καταβάλει 300 ευρώ (50 δικαιώματα * 10 νέες μετοχές *0,60 ευρώ ) και να λάβει 500 νέες μετοχές. Ταυτόχρονα θα μπορεί να λάβει τα επόμενα 5 έτη, μέσω εξάσκησης warrants, 3.665 νέες μετοχές (7,33 * 500) καταβάλλοντας το σχετικό αντίτιμο.

Ταυτόχρονα, τον συμφέρει να πουλήσει τα υπόλοιπα δικαιώματα στην αγορά, παρά να τα αφήσει να λήξουν. Αυτό θα πρέπει να το κάνει μέχρι την ημερομηνία τελευταίας συναλλαγής των δικαιωμάτων.

Από την πώληση θα λάβει κάποιο ποσό, ανάλογα με την αξία των δικαιωμάτων στην αγορά 3) Σε αυτή την περίπτωση πουλά όλα τα δικαιώματα στην αγορά. Σε αυτή την περίπτωση δεν θα δικαιούται να λάβει warrants για να αγοράσει μετοχές κατά τα επόμενα 4,5 έτη 4) Να μην κάνει τίποτε και να αφήσει τα δικαιώματα να εκπνεύσουν.

Σημειώνεται ότι να αφήσει τα δικαιώματα χωρίς να κάνει τίποτε δεν είναι συμφέρουσα επιλογή για τον επενδυτή, επομένως οι 1 έως 3 είναι οι πραγματικές επιλογές του. 

Με ποιον τρόπο λειτουργούν τα Warrants και CoCos

Πολύς λόγος έχει γίνει για τα warrants και τι μπορεί να κάνει ένας επενδυτής που κατέχει warrants.

Τρεις είναι οι επενδυτικές επιλογές:

α) να πουλήσει το warrant στην αγορά, αν νομίζει ότι η μετοχή θα κινηθεί πτωτικά το επόμενο χρονικό διάστημα και δεν επιθυμεί να το ασκήσει και να πάρει μετοχές

β) Να κρατήσει το warrant και να το εξασκήσει σε μία από τις ενδιάμεσες ημερομηνίες εξάσκησης αν θεωρήσει ότι η τιμή της μετοχής είναι αρκετά ψηλά σε σχέση με την τιμή άσκησης

γ) Να το κρατήσει μέχρι το τέλος και να το ασκήσει στην τελευταία ημερομηνία άσκησης. Οι δικαιούχοι επενδυτές λαμβάνουν δωρεάν ένα warrant για κάθε νέα κοινή μετοχή της τράπεζας που αποκτούν κατά την ΑΜΚ από άσκηση των δικαιωμάτων τους.

Τα warrants παραδίδονται στους επενδυτές ταυτόχρονα με την παράδοση των νέων κοινών μετοχών.

Οι επενδυτές που συμμετέχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου λαμβάνουν τους τίτλους (warrants) δωρεάν κατά το λόγο της συμμετοχής τους στην αύξηση.

Επίσης, τι είναι τα CoCos; Είναι υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολογίες και αποτελούν μία μορφή κεφαλαιακής ενίσχυσης με τη μορφή ομολογιών οι οποίες μπορούν να μετατραπούν στο μέλλον σε κοινές μετοχές.

Πιο συγκεκριμένα, μοιάζουν με τις μετατρέψιμες ομολογίες υπό την έννοια ότι υπάρχει μία τιμή άσκησης (strike price) κατά τη μετατροπή της ομολογίας σε μετοχή.

Εκδίδονται από το πιστωτικό ίδρυμα υπέρ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, έπειτα από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων του κάθε πιστωτικού ιδρύματος.

Τα CoCos μπορούν:

α) να εξοφληθούν από το πιστωτικό ίδρυμα,

β) να επαναγοραστούν από το πιστωτικό ίδρυμα και

γ) να  μετατραπούν σε κοινές μετοχές. 
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα