Θετικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές

Παρασκευή, 04 Απριλίου 2003 13:49

ΑΞΙΟΛΟΓΗ άνοδο σημειώνουν αυτή την ώρα οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων με αιχμή τον κλάδο των φαρμακοβιομηχανιών.

Η διατήρηση του θετικού κλίματος που επικράτησε στις προηγούμενες συνεδριάσεις αποδίδεται κυρίως στις πληροφορίες ότι οι αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις έχουν καταλάβει το αεροδρόμιο της Βαγδάτης http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/04/04/375642.htm .

Θετικό αντίκτυπο είχε επίσης η ανακοίνωση αξιωματούχου του αμερικανικού στρατού ότι 2.500 στρατιώτες της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς παραδόθηκαν στις αμερικανικές δυνάμεις.

«Κάθε ένδειξη ότι ο πόλεμος στο Ιράκ οδεύει προς το τέλος του δίνει ώθηση στις χρηματιστηριακές αγορές και στο δολάριο, ενώ ασκεί πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου», δήλωσε σε ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο βρετανός αναλυτής.

Στις 13:25 (ώρα Ελλάδος), στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 είχε διαμορφωθεί στις 3.792,4 μονάδες αυξημένος κατά 0,56%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 2.818,57 μονάδες με κέρδη 1,07% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 2.617,36 μονάδες σημειώνοντας άνοδο κατά 1,85%.

Αξιόλογα κέρδη (4,18%) εξακολουθεί να σημειώνει η μετοχή της φαρμακοβιομηχανίας Bayer. Η γερμανική εταιρεία κέρδισε και δεύτερη δικαστική διαμάχη στις ΗΠΑ γύρω από την υπόθεση του σκευάσματος Baycol κατά της χοληστερόλης, το οποίο έχει αποσυρθεί από την αγορά.

«Η απόφαση του δικαστηρίου έχει θετικό αντίκτυπο στην πορεία της μετοχής. Ωστόσο, δεν αναμένω να παρατηρηθεί η σημαντική άνοδος που ακολούθησε την πρώτη δικαστική απόφαση», δήλωσε γερμανός χρηματιστής.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Μαρτίου δικαστήριο του Τέξας απάλλαξε την Bayer από αποζημιώσεις ύψους 560 εκατομμυρίων δολαρίων στο πλαίσιο δικαστικής αγωγής για την ίδια υπόθεση. Τότε, η μετοχή της γερμανικής μετοχής είχε εκτιναχθεί κατά 40%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα