Στη σκιά της αβεβαιότητας

Η Νέα Υόρκη ανησυχεί για τον πόλεμο και την οικονομία
Σάββατο, 05 Απριλίου 2003 00:01

ΜΕΣΑ σε κλίμα αβεβαιότητας έκλεισε η Wall Street την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας εν αναμονή των εξελίξεων στην ιρακινή πρωτεύουσα.

Οι επενδυτές εμφανίστηκαν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί και αναμένουν περισσότερα νέα, μετά μάλιστα τις δηλώσεις του Ιρακινού υπουργού Πληροφόρησης για «μη συμβατικές ενέργειες» εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων.

Την αγορά επηρέασαν επίσης και τα στοιχεία για την απασχόληση το μήνα Μάρτιο, σύμφωνα με τα οποία οι θέσεις εργασίας συρρικνώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο. Οι μετοχές τεχνολογίας επηρεάστηκαν κυρίως από τις προειδοποιήσεις για την κερδοφορία εταιρειών από τον κλάδο λογισμικού και βιοτεχνολογίας.

«Προβλέπεται ότι τα κέρδη θα είναι απογοητευτικά για τις εταιρείες τεχνολογίας στο πρώτο τρίμηνο», ανέφερε ο Βενιαμίν Πέις, γενικός διευθυντής της Deutsche Bank Private Wealth Management.

Κέρδη στην Ευρώπη

Με κέρδη έκλεισαν την εβδομάδα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθοδηγούμενα από την άνοδο των μετοχών στους τομείς αυτοκινήτου και χημικών, την ώρα που το επενδυτικό κλίμα αντιδρούσε θετικά στις ειδήσεις για τις σημαντικές στρατιωτικές επιτυχίες των Αμερικανών στο Ιράκ.

Οι επενδυτές πιστεύουν πως το τέλος του πολέμου πλησιάζει και αρχίζουν σιγά σιγά να επιστρέφουν στην αγορά, αναζητώντας μετοχές που φαίνονται φθηνές, στον απόηχο των πιέσεων που δέχθηκαν από τις αρχές του έτους.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με κέρδη της τάξης του 1% και του 1,68% αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να πλησιάζει τις 800 μονάδες. Ο δείκτης κατέγραψε κέρδη της τάξης του 7% σε εβδομαδιαία βάση και συνολικά 16% σε σχέση με τα χαμηλά επίπεδα της εξαετίας στα οποία βρέθηκε προσωρινά στα μέσα του Μαρτίου.

Εξαίρεση το Ελσίνκι

Μοναδική εξαίρεση στο γενικό θετικό κλίμα των εθνικών χρηματιστηρίων αποτέλεσε η αγορά του Ελσίνκι, η οποία έκλεισε με απώλειες αντανακλώντας την πτώση της μετοχής της UPM-Kymmene (-7,7%).

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των Bayer (+4,4%), Volkswagen (+3,9%), Porsche (+8%), DaimlerChrysler (+3,4%), Anglo American (-3,3%), STMicroelectronics (-4%).

Νωρίτερα, στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei 225 είχε κλείσει με μικρά κέρδη πάνω από τις 8.000 μονάδες.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα