ΗΠΑ: Η Ιαπωνία να σεβαστεί τους κανόνες των ισοτιμιών

Παρασκευή, 10 Μαΐου 2013 15:41
UPD:11/05/2013 15:29
Youtube/euronewsGreek

Μπορεί οι ηγέτες των μεγαλύτερων οικονομιών να προσήλθαν με χαμόγελα στο Λονδίνο, για τη συνεδρίαση του G7, ωστόσο πίσω από τις κλειστές πόρτες το κλίμα δεν είναι ευχάριστο. Η παγκόσμια οικονομία δείχνει σημάδια ανάκαμψης, ωστόσο δεν είναι αρκετά για να σταματήσουν οι γκρίνιες. «Προσδοκώ, σαφώς, μία εξαιρετική συνεδρίαση του G7, επικοδομητικές συζητήσεις και να περάσουμε από μια ανάκαμψη τριών ταχυτήτων σε ίδια ανάκαμψη για όλους» δήλωσε προσερχόμενη η Κριστίν Λαγκάρντ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αμερικανός υπουργός οικονομικών ζήτησε από τον Ιάπωνα ομόλογό του σεβασμό των διεθνών κανόνων για τις ισοτιμίες.

Να σεβαστεί τους διεθνείς κανόνες που διέπουν τις συναλλαγματικές ισοτιμίες διαμήνυσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Ιαπωνία, εν όψει της συνόδου του G7 που ξεκινά σήμερα στο Έιλσμπερι της Βρετανίας.

Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λου, αναγνώρισε ότι η Ιαπωνία έχει «θέματα ανάπτυξης» που πρέπει να αντιμετωπίσει, τονίζοντας ωστόσο οι προσπάθειες τόνωσης της οικονομίας της θα πρέπει να εμπίπτουν στο πλαίσιο που ορίζουν οι διεθνείς συμφωνίες, ώστε να αποτραπούν οι ανταγωνιστικές υποτιμήσεις νομισμάτων.

«Απλώς θα αναφερθώ ξανά στους κανόνες που ισχύουν και στο γεγονός ότι έχουμε ξεκαθαρίσει ότι θα το παρακολουθούμε αυτό», δήλωσε ο αμερικανός αξιωματούχος στο CNBC.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
Πόλεμος ισοτιμιών και νεύρων γιεν - δολαρίου

Αρχές Απριλίου η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι διπλασιάζει την ποσότητα του χρήματος που θα «ρίχνει» στην ιαπωνική αγορά. Η κατρακύλα του ιαπωνικού νομίσματος ξεκίνησε. Ένα, σχεδόν, μήνα μετά, τα ξημερώματα της Παρασκευής, «έσπασε» το φράγμα των 100 γιεν ανά δολάριο. Και, όπως ξεκαθάρισε ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών, ο Ακίρα Αμάρι, η κυβέρνησή του δε σκοπεύει να παρέμβει για να αντιστρέψει την τάση. «Η ιαπωνική κυβέρνηση και η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας δεν έχουν καμία πρόθεση να εμπλακούν σε πόλεμο ισοτιμιών. Μοναδικό μας μέλημα είναι να σταματήσουμε το φαύλο κύκλο του αποπληρωρισμού, να δώσουμε αέρα ανάπτυξης στην ιαπωνική οικονομία και κατά συνέπεια να συμβάλλουμε στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.» δήλωσε ο Ακίρα Αμάρι.

Η Ιαπωνία επιμένει πάντως ότι η υποχώρηση του γεν δεν θα αποτελέσει βασικό θέμα συζήτησης στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών του G7, παρά την διάχυτη ανησυχία για διαφαινόμενο «συναλλαγματικό πόλεμο».

«Η Τράπεζα της Ιαπωνίας δεν έχει στο στόχαστρό της τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, οι οποίες καθορίζονται από τις αγορές», δήλωσε ο διοικητής της, Χαρουχίκο Κουρόντα.

Τους τελευταίους έξι μήνες, το γεν έχει χάσει το 20% της αξίας του έναντι του δολαρίου και η αποδυνάμωσή του θεωρείται αποτέλεσμα της «χαλαρής» πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση Άμπε με στόχο την επανεκκίνηση της ιαπωνικής οικονομίας που παρέμενε στάσιμη για δύο δεκαετίες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα