Έσπασε το φράγμα των 100 γεν/δολάριο

Παρασκευή, 10 Μαΐου 2013 11:07
UPD:11:33

Άλλη μία επιτυχία πιστώνεται ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, μετά την εκτίναξη του δολαρίου πάνω από το «ψυχολογικό φράγμα» των 100 γεν. Η συνεχιζόμενη εξασθένηση του ιαπωνικού νομίσματος παρέχει στήριξη στην ιαπωνική οικονομία που είναι προσανατολισμένη στις εξαγωγές.

Στις 11.00 (ώρα Ελλάδος), η ισοτιμία γεν-δολαρίου διαμορφωνόταν στο 101,38, με το αμερικανικό νόμισμα να καταγράφει κέρδη 0,79% έναντι του ιαπωνικού. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η αγορά προεξοφλεί την περαιτέρω υποχώρηση του γεν.

Τους τελευταίους έξι μήνες, το γεν έχει χάσει το 20% της αξίας του έναντι του δολαρίου και η αποδυνάμωσή του θεωρείται αποτέλεσμα της «χαλαρής» πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση Άμπε με στόχο την επανεκκίνηση της ιαπωνικής οικονομίας που παρέμενε στάσιμη για δύο δεκαετίες.

«Όσοι περιόριζαν τις θέσεις τους υπέρ της πώλησης του γεν, τις ενισχύουν ξανά, μετά τη διάσπαση του φράγματος [των 100 γεν/δολάριο]», σχολιάζει στο Reuters ο Οσάμου Τακασίμα από τη Citibank, ο οποίος «βλέπει» την ισοτιμία να ανέρχεται στα 104-105 γεν/δολάριο τους προσεχείς μήνες.

Το ζήτημα της συνεχιζόμενης εξασθένησης του γεν αναμένεται να απασχολήσει τους υπουργούς Οικονομικών και τους κεντρικούς τραπεζίτες του G7 που συναντιούνται σήμερα και αύριο στα περίχωρα του Λονδίνου. Σύμφωνα με αξιωματούχο του G7 που επικαλείται το Reuters, οι αρμόδιοι χάραξης πολιτικής αναμένεται να επαναλάβουν τις θέσεις που διατυπώθηκαν στη σύνοδο του G20 ενάντια στη χειραγώγηση των ισοτιμιών.

Όπως υποστηρίζει ο ίδιος αξιωματούχος, στη σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί αυτό το σαββατοκύριακο στο Μπακινχαμσάιρ της Βρετανίας δεν αναμένεται να συμμετέχει ο κεντρικός τραπεζίτης των ΗΠΑ, Μπεν Μπερνάνκι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα