Στο «ραντάρ» ξένων θεσμικών επενδυτών η Alpha Bank

Τα δικαιώματα προτίμησης θα ασκηθούν από 17 έως και 31 Μαΐου
Παρασκευή, 10 Μαΐου 2013 07:00

Εντονο ενδιαφέρον καταγράφεται από αμερικανικά επενδυτικά χαρτοφυλάκια για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank, ενώ η εγγύηση κάλυψης από τους διεθνείς οίκους, που διασφάλισε η τράπεζα, την έβαλε «στο ραντάρ» θεσμικών επενδυτών μεγάλου εύρους. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της αύξησης, το δικαίωμα προτίμησης αποκόπτεται στις 13 Μαΐου, ενώ μεταξύ 17 και 31 Μαΐου μπορούν να ασκηθούν τα δικαιώματα προτίμησης για τη συμμετοχή στην αύξηση.

Η εγγύηση κάλυψης της αύξησης από τέσσερα μεγάλα ονόματα της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας, τις JP Morgan, Citigroup, HSBC και Credit Agricole, ενίσχυσε τη δυναμική της, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες από την τραπεζική αγορά, έβαλε την Alpha Bank στο «ραντάρ» μεγάλων θεσμικών, με αποτέλεσμα να υπάρχει ενισχυμένο ενδιαφέρον συμμετοχής, ακόμη και στο κομμάτι της ιδιωτικής τοποθέτησης.

Στην αξιοποίηση αυτής της ψήφου εμπιστοσύνης από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα στόχευσε η διοίκηση της τράπεζας, συνάπτοντας τη συμφωνία κάλυψης με τους αναδόχους, παρότι η συγκέντρωση των αναγκαίων κεφαλαίων ήταν εφικτή από την Alpha Bank που ζητεί μικρό ύψος κεφαλαίων από τον ιδιωτικό τομέα.

Την ερχόμενη εβδομάδα, παρουσιάσεις θα πραγματοποιηθούν σε ΗΠΑ και το Λονδίνο, ώστε να ενημερωθούν τα χαρτοφυλάκια, κυρίως hedge funds που ενδιαφέρονται για επενδυτικά στόρι, όπως αυτό της Alpha Bank και της ελληνικής τραπεζικής αγοράς και μπορούν να λάβουν μέρος κατά την περίοδο διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων προτίμησης, μεταξύ 17 και 27 Μαΐου.

Πρόκειται για επενδυτές που δεν είναι οι παραδοσιακοί, οι οποίοι απομακρύνθηκαν από την εγχώρια αγορά, λόγω του δημοσιονομικού περιβάλλοντος που εμπόδιζε τις τοποθετήσεις τους, και αναμένεται να επανέλθουν με τη βελτίωση των συνθηκών και την ανάκτηση του investment grade από τη χώρα. Η διοίκηση της Alpha Bank, πάντως, επικεντρώνεται στη διατήρηση των υφιστάμενων μετόχων, και αυτών της λιανικής, επιδιώκοντας να διατηρήσει τη σταθερή και μακροχρόνια μετοχική βάση της.

Η διαδικασία

Το ενημερωτικό δελτίο της αύξησης κυκλοφόρησε χθες, ενώ, μετά τη δημοσίευση -σήμερα το πρωί- των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου, θα υπάρξει και συμπληρωματικό δελτίο που θα τα περιλάβει. Η Alpha Bank επιδιώκει τη συγκέντρωση από τον ιδιωτικό τομέα έως 550 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 457,1 εκατ. ευρώ με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων, με αναλογία 1,944456 νέες μετοχές προς μία παλαιά μετοχή, ενώ ποσό έως 92,9 εκατ. ευρώ θα διατεθεί με private placement από το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας.

Κάθε επενδυτής που θα συμμετάσχει στην αύξηση, θα λάβει για κάθε νέα μετοχή ένα warrant, που θα ενσωματώνει το δικαίωμα του κατόχου του να αγοράσει από το ΤΧΣ προκαθορισμένο αριθμό κοινών μετοχών, αξιοποιώντας την υπεραξία που θα προκύψει. Ως ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των warrants και των νέων μετοχών ορίζεται η 10η Ιουνίου.

Η ενοποίηση

Οπως αναφέρεται στο ενημερωτικό, μέσα στο 2013 θα ολοκληρωθεί η νομική συγχώνευση με την Εμπορική Τράπεζα και η διαδικασία ενοποιήσεως, που περιλαμβάνει τον εξορθολογισμό του ενιαίου δικτύου, του συνόλου των προμηθειών και την ενοποίηση της διοικητικής δομής. Τα ανωτέρω, σε συνδυασμό με τις συνέργειες κόστους χρήματος και εσόδων που θα προκύψουν, αναμένεται να αποφέρουν σημαντικά οφέλη στο νέο Ομιλο.

Ειδικότερα, από χρηματοοικονομικής άποψης, η απόκτηση της Εμπορικής προσθέτει στον ενιαίο όμιλο καθαρό κεφαλαιακό όφελος ύψους 2,7 δισ. ευρώ, σημαντικό δανειακό χαρτοφυλάκιο, συνοδευμένο από συνολικές προβλέψεις ύψους 5 δισ. ευρώ περίπου, που καλύπτουν κατά 25% το συνολικό δανειακό χαρτοφυλάκιο, και κατά 61% τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, χαμηλό δείκτη καθαρού δανεισμού προς καταθέσεις της τάξης του 117%, καθώς και περιορισμένη ενίσχυση από το ευρωσύστημα, ποσού μόλις 1,2 δισ. ευρώ.  

Παράταση

Ατυπη παράταση ώς το τέλος Ιουνίου λαμβάνει η ανακεφαλαιοποίηση των μικρομεσαίων τραπεζών, κατ΄αναλογία της παράτασης που είχε δοθεί για τις συστημικές.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες, πάντως, Attica Bank και Probank οφείλουν να ενημερώσουν τις εποπτικές αρχές για την πρόοδο των κινήσεων που υλοποιούν, ενώ και οι μέτοχοι της FBBank θα πρέπει να δώσουν το στίγμα των προθέσεών τους αφού για την τελευταία ειδικά βρίσκεται σε εκκρεμότητα επί μακρόν η ενίσχυση των κεφαλαίων. Για όποια τράπεζα δεν θα τα καταφέρει, το ΤΧΣ και η ΤτΕ θα εφαρμόσουν διαδικασία εξυγίανσης.

ΑΝΝΑ ΔΟΓΑ - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΑΛΦΑ



Σχολιασμένα