Πρόγραμμα απασχόλησης 10.000 άνεργων, ηλικίας από 18 έως 29 ετών, στον τουριστικό κλάδο παρουσίασαν από κοινού ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης και η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη.
Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης που έχει τίτλο «Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για ανέργους νέους του τουριστικού τομέα ηλικίας ως 29 ετών» ανέρχεται στο ποσό των 39 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» με πόρους της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Την υλοποίησή του προγράμματος αναλαμβάνουν ο ΣΕΤΕ και η ΕΕΔΕ. Ειδικότερα, ωφελούμενοι θα είναι 2.000 άνεργοι απόφοιτοι Πανεπιστημίων και ΤΕΙ και 8.000 άνεργοι απόφοιτοι υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Στο πρόγραμμα υπάρχει ρήτρα απαγόρευσης των απολύσεων καθώς προβλέπεται ότι «οι επιχειρήσεις πρακτικής άσκησης μόνιμης λειτουργίας οφείλουν να απασχολούν την ημερομηνία υπογραφής της τριμερούς σύμβασης το ίδιο αριθμό προσωπικού με αυτό που απασχολούσαν την ίδια ημερομηνία του προηγούμενου έτους».
Σχετικά με την αμοιβή των καταρτιζομένων, για τους αποφοίτους Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, το επίδομα θεωρητικής κατάρτισης για κάθε καταρτιζόμενο ανέρχεται συνολικά σε 400 ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των νομίμων κρατήσεων), ενώ το επίδομα πρακτικής άσκησης για κάθε καταρτιζόμενο ανέρχεται συνολικά σε 2.300 ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των νομίμων κρατήσεων).
Για τους αποφοίτους υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, το επίδομα θεωρητικής κατάρτισης ανέρχεται συνολικά σε 400 ευρώ ενώ το επίδομα πρακτικής άσκησης για κάθε καταρτιζόμενο ανέρχεται συνολικά σε 2.000 ευρώ.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Η πρακτική άσκηση θα πραγματοποιηθεί σε επιχειρήσεις ενδεικτικά και όχι περιοριστικά που εξυπηρετούν και ενισχύουν άμεσα ή έμμεσα τον τουρισμό και το τουριστικό προϊόν της χώρας, δηλαδή σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων, επιχειρήσεις σύνθετης τουριστικής ανάπτυξης, επιχειρήσεις συνεδριακού τουρισμού, επιχειρήσεις εκθεσιακού τουρισμού, επιχειρήσεις δραστηριοποίησης σε υπηρεσίες εστίασης, τουριστικά γραφεία, αεροπορικές και ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις, εταιρείες μεταφορών και επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων, επιχειρήσεις κρουαζιέρας, επιχειρήσεις επαγγελματικών σκαφών, λειτουργίας μαρινών, επιχειρήσεις επίγειας εξυπηρέτησης αεροσκαφών καθώς και επιχειρήσεις εξυπηρέτησης των ανωτέρω, μέλη ή μη του ΣΕΤΕ, στις οποίες δεν συμμετέχει έμμεσα ή άμεσα το Ελληνικό Δημόσιο και οι οποίες για την πρόσληψη του προσωπικού τους δεν υπάγονται στις διατάξεις του Ν.2190/1994 όπως ισχύει σήμερα.
Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα αποτελεί μέρος της δράσης για τους 45.000 νέους (ήδη οι αιτήσεις για τις πρώτες 35.000 βρίσκονται σε εξέλιξη), αλλά και του συνολικού Σχεδίου Δράσης για τους νέους που θα ωφελήσει περισσότερους από 62.000 ανέργους με προγράμματα απασχόλησης και επιχειρηματικότητας.
Γ. Βρούτσης: Η Ελλάδα αλλάζει σελίδα
Όπως ανέφερε στο πλαίσιο της παρουσίασης του προγράμματος ο υπουργός Εργασίας, στόχος του υπουργείου είναι η αξιοποίηση κάθε δυνατού πόρου «για να φέρουμε τους άνεργους νέους, τις άνεργες γυναίκες, τους ανέργους μεγαλύτερης ηλικίας κοντά στην αγορά εργασίας».
Συνεχίζοντας ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι «όλο και πυκνώνουν τα σημάδια "εξόδου" από το τούνελ της κρίσης και της ύφεσης στο οποίο είχε βυθιστεί η ελληνική οικονομία» και σημείωσε ότι οι «πρώτες πειστικές και σοβαρές ενδείξεις σταθεροποίησης και εξυγίανσης της οικονομίας» προέρχονται από τα αποτελέσματα της εφαρμογής του πληροφοριακού συστήματος Εργάνη που εμφανίζουν θετικό ισοζύγιο στις ροές της μισθωτής απασχόλησης.
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα για τον τουρισμό, ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι με τον τρόπο αυτόν ικανοποιείται ένα «δίκαιο αίτημα ενός κλάδου που εκπροσωπεί περισσότερες από 50.000 επιχειρήσεις και περισσότερους από 400.000 άμεσα εργαζόμενους να συμμετέχει ισότιμα στην κοινωνική διαβούλευση και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις».
«Η Ελλάδα αλλάζει σελίδα και μόνο όποιος εθελοτυφλεί ή επενδύει σκόπιμα στην κοινωνική μιζέρια δεν το βλέπει», πρόσθεσε ο υπουργός.
Το ζήτημα, όπως είπε, «είναι να κάνουμε παρελθόν και τις γνωστές νοσηρές πολιτικές και κοινωνικές αντιλήψεις που υπονόμευαν και συνεχίζουν να υπονομεύουν την προσπάθειά μας».
Ανέφερε ακόμη ότι «το χειρότερο "μνημόνιο" θα ήταν να παραμείνει ο λαϊκισμός και η αυταπάτη ότι μπορούμε να συνεχίσουμε όπως ήμασταν παλιά, με τις ίδιες συμπεριφορές και νοοτροπίες που μας έφεραν εδώ».
Όλγα Κεφαλογιάννη: Κινητήρια δύναμη ο τουρισμός
«Εθνική υπόθεση και κινητήρια δύναμη εξόδου από την κρίση», χαρακτήρισε τον τουρισμό η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη.
Η κ. Κεφαλογιάννη ανέφερε επίσης ότι το υπουργείο Τουρισμού «θα στηρίξει το πρόγραμμα με όλους τους τρόπους, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η πλήρης υλοποίησή του στα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα».
Υπογράμμισε ακόμη πως το υπουργείο είναι αποφασισμένο «να συνδράμει τις αρμόδιες αρχές στην προσπάθεια για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και τη συστηματοποίηση των ελέγχων τήρησης της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας».
Επιδίωξη, όπως είπε, είναι «ήδη από φέτος μέσα από τα προγράμματα αντιμετώπισης της ανεργίας, ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, κατάρτισης και εκπαίδευσης να αναλάβουμε κοινές δράσεις με στόχο την άμβλυνση της εποχικότητας στον τουρισμό».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης, που έδωσε το «παρών» στην παρουσίαση της δράσης, εκτίμησε ότι φέτος ο αριθμός των επισκεπτών στη χώρα μας θα είναι αυξημένος κατά ένα εκατομμύριο
Η αύξηση των τουριστών από τα 16 στα 17 εκατομμύρια, όπως είπε, θα δημιουργήσει 50.000 θέσεις εργασίας.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ