Alpha Bank: Σημάδια σταθεροποίησης στην αγορά εργασίας

Πέμπτη, 09 Μαΐου 2013 11:28
UPD:11:50

Τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης της αγοράς εργασίας έχουν διαφανεί, εκτιμούν οι αναλυτές της Alpha Bank, σε έρευνά τους με θέμα «Η απελευθέρωση της αγοράς εργασίας ως μοχλός επανεκκίνησης της οικονομίας».

Ενδεικτικά αναφέρουν την αύξηση των προσλήψεων σε ετήσια βάση κατά τους τελευταίους οκτώ μήνες, την επιβράδυνση της μείωσης της απασχόλησης και τη συγκράτηση των απολύσεων μέσω της μετατροπής των συμβάσεων μόνιμης απασχόλησης σε εκ περιτροπής ή μερική απασχόληση.

Σημειώνουν επίσης πως πολλές μεγάλες επιχειρήσεις έχουν ήδη ανακοινώσει τα σχέδιά τους για επαναδραστηριοποίησή τους στην εγχώρια ελληνική οικονομία, την οποία εγκατέλειπαν ομαδικά τα προηγούμενα έτη.

Όπως τονίζουν οι αναλυτές της τράπεζας, οι διαρθρωτικές αλλαγές στην αγορά εργασίας δίνουν στην ελληνική οικονομία την ικανότητα προσαρμογής, μετριάζοντας τις επιπτώσεις της κρίσης, αλλά και τη δυνατότητα προσέλκυσης επενδύσεων στο άμεσο μέλλον, όταν υπάρξει ανάπτυξη.

Σημειώνουν πάντως πως, γενικά, είναι ακόμη νωρίς να αδράξει η ελληνική οικονομία και η κοινωνία τους καρπούς της δραστικής μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας, καθώς ο τελευταίος από τους νόμους για την αγορά εργασίας τέθηκε σε ισχύ μόλις τον Νοέμβριο του 2012. Εντούτοις, ο κύβος ερρίφθη, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την Alpha Bank, είναι γεγονός ότι η αυξημένη ευελιξία στην αγορά εργασίας δεν έχει ακόμη συμβάλει στη συγκράτηση της αυξητικής πορείας της ανεργίας. Ωστόσο, η ταχεία αυξητική πορεία της ανεργίας προσδιορίζεται, ακόμη, αφενός από το μεγάλο ύψος της μη παραγωγικής απασχόλησης που υπήρχε πριν από την κρίση και, επίσης, από τη συνεχιζόμενη βαθιά ύφεση στην οικονομία.

Η εμβάθυνση της ύφεσης, ιδιαίτερα μετά τον Σεπτέμβριο του 2011, προσδιορίσθηκε από τα μεγάλα προβλήματα έλλειψης ρευστότητας στην εγχώρια οικονομία και τις συστηματικά καλλιεργούμενες και διογκούμενες προσδοκίες για εγκατάλειψη των προγραμμάτων προσαρμογής και για έξοδο της χώρας από τη Ζώνη του Ευρώ, οι οποίες έλαβαν μεγάλες διαστάσεις στα μέσα του 2012 και διατηρήθηκαν «ζωντανά» έως το τέλος του 2012, αναφέρεται στη μελέτη της τράπεζας.

Τονίζεται, ωστόσο, πως σήμερα οι προσδοκίες αυτές έχουν εκλείψει και η ρευστότητα στην οικονομία έχει βελτιωθεί σημαντικά με την επιστροφή των καταθέσεων και με την καταβολή των δόσεων της χρηματοδοτικής βοήθειας από την Ευρωζώνη και από το ΔΝΤ.

Το έδαφος επομένως γίνεται πρόσφορο για την έγκαιρη ανάκαμψη της οικονομίας και την ενίσχυση της αυξητικής πορείας των προσλήψεων, που έχει αρχίσει από τον Ιούλιο του 2012, αλλά και για την αντιστροφή της αυξητικής πορείας της ανεργίας με στήριγμα την απελευθερωμένη αγορά εργασίας, επισημαίνουν οι αναλυτές της Alpha Bank.

Όπως σημειώνουν, μετά την ουσιαστική μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, αμβλύνθηκαν τα σημαντικά λειτουργικά προβλήματα που την χαρακτήριζαν έως πρόσφατα και τα οποία συνέβαλαν ουσιαστικά στον εκτροχιασμό της ελληνικής οικονομίας το 2009. Ειδικότερα, αμβλύνθηκαν τα προβλήματα τα οποία προέκυπταν από την παντελή έλλειψη ευελιξίας στις προσλήψεις και τις απολύσεις, τη διαδικασία προσδιορισμού των αμοιβών και τη διευθέτηση των ωρών εργασίας των επιχειρήσεων που οδήγησαν στη διόγκωση της παράνομης απασχόλησης και την ταχεία αύξηση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος στη χώρα.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΑΛΦΑ



Σχολιασμένα