Ε.Ε.: Επικύρωση προστίμου 181,5 εκατ. ευρώ στην Εni

Καρτέλ στην αγορά καουτσούκ
Τετάρτη, 08 Μαΐου 2013 11:19
UPD:11:34
REUTERS/ALESSANDRO BIANCHI

Oσον αφορά στην Eni και της θυγατρική της Polimeri Europa SpA (η οποία της ανήκει εξ ολοκλήρου και ονομάστηκε εν συνεχεία Versalis SpA), η Επιτροπή προσαύξησε κατά 50% το βασικό ποσό του προστίμου ως προς αυτές, θεωρώντας τις υπότροπες, λόγω της συμμετοχής τους σε δύο παλαιότερες συμπράξεις, με συνέπεια να τους επιβάλει συνολικό πρόστιμο ύψους 272,25 εκατ. ευρώ.

Την απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου σχετικά με σύμπραξη στις αγορές των συνθετικών καουτσούκ επικύρωσε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως προς την ιταλική εταιρεία Eni SpA, η οποία υποχρεούται αμετάκλητα να καταβάλει πρόστιμο 181,50 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το 2006 η Επιτροπή επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους άνω των 519 εκατ. ευρώ σε 13 εταιρείες για συμμετοχή, σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα μεταξύ της 20 Μαΐου 1996 και της 28ης Νοεμβρίου 2002, σε σύμπραξη στην αγορά του καουτσούκ από βουταδιένιο (CB) και του καουτσούκ από στυρόλιο και βουταδιένιο που παράγεται με πολυμερισμό γαλακτώματος (CSB).

Η παράβαση συνίστατο στον καθορισμό τιμών-στόχων, την κατανομή πελατών διά συμφωνιών περί αποφυγής του επιθετικού ανταγωνισμού και την ανταλλαγή απόρρητων πληροφοριακών στοιχείων σχετικών με τις τιμές, τους ανταγωνιστές και τους πελάτες.

Ειδικότερα, όσον αφορά στην Eni και της θυγατρική της Polimeri Europa SpA (η οποία της ανήκει εξ ολοκλήρου και ονομάστηκε εν συνεχεία Versalis SpA), η Επιτροπή προσαύξησε κατά 50% το βασικό ποσό του προστίμου ως προς αυτές, θεωρώντας τις υπότροπες, λόγω της συμμετοχής τους σε δύο παλαιότερες συμπράξεις, με συνέπεια να τους επιβάλει συνολικό πρόστιμο ύψους 272,25 εκατ. ευρώ.

Οι εν λόγω εταιρείες προσέφυγαν στο Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2007, ζητώντας την ακύρωση της απόφασης της Επιτροπής ή τη μείωση των αντίστοιχων προστίμων. Με τις αποφάσεις που εξέδωσε το 2011, το Γενικό Δικαστήριο ακύρωσε την απόφαση ως προς τη Unipetrol, τη θυγατρική της Kaučuk, και τη Trade-Stomil.

Όσον αφορά στην Eni και τη θυγατρική της Polimeri Europa, το Γενικό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η εξέλιξη της διαρθρώσεως και των συμμετοχών των συγκεκριμένων εταιρειών ήταν ιδιαίτερα πολύπλοκη και ότι η Επιτροπή δεν απέδειξε ότι οι ίδιες αυτές επιχειρήσεις είχαν εκ νέου υποπέσει σε παράβαση. Για τον λόγο αυτό μείωσε το πρόστιμο που τους είχε επιβληθεί εις ολόκληρον σε 181,50 εκατ. ευρώ. Εν προκειμένω, η Eni άσκησε ενώπιον το Δικαστηρίου αναίρεση κατά της αποφάσεως του Γενικού Δικαστηρίου.

Προς στήριξη της αίτησής της για αναίρεση, η Eni προβάλλει ότι το Γενικό Δικαστήριο έπρεπε να ακυρώσει την απόφαση της Επιτροπής κατά το μέτρο που της καταλογιζόταν ευθύνη για την παράβαση στην οποία είχε υποπέσει η Syndial SpA (πρώην EniChem SpA, άλλη εταιρεία του ομίλου Eni) και/ή η Versalis.

Σε σημερινή ανακοίνωσή του το Δικαστήριο αναφέρει πως απέρριψε την αίτηση αναιρέσεως στο σύνολό της.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα