Υποχωρεί η τιμή του αργού πετρελαίου

Τρίτη, 08 Απριλίου 2003 08:11

ΥΠΟΧΩΡΕΙ η τιμή του αργού πετρελαίου, σε ποσοστό 2,3% στη Ν. Υόρκη, καθώς οι αμερικανικές δυνάμεις, βρίσκονται κοντά στη νίκη στον πόλεμο του Ιράκ, τονώνοντας την αισιοδοξία ότι η έναρξη των εξαγωγών της χώρας αυτής της Μέσης Ανατολής, μπορεί να οδηγήσει σε διεθνές πλεόνασμα το δεύτερο τρίμηνο

«Η αγορά βρίσκεται σε επάρκεια, όχι σε έλλειψη», δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ, Αμπντουλάχ μπιν Χαμάντ αλ-Ατίγια, από το Παρίσι. Τα μέλη του οργανισμού θα συναντηθούν στις 24 Απριλίου, προοκειμένου να συζητήσουν τη μείωση της παραγωγής, για να συγκρατήσουν τις τιμές να μην υποχωρήσουν κάτω από τα 25 δολ. το βαρέλι, που είναι και ο στόχος του ΟΠΕΚ.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Μαΐου, υποχώρησε κατά 65 σεντς, στα 27,31 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές, μετά τη συνεδρίαση, συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης και διαπραγματεύθηκε στα 27,40 δολ. το βαρέλι στις 10:42' π.μ. στη Σιγκαπούρη, τοπική ώρα. Η τιμή υποχώρησε για πέμπτη φορά μέσα σε έξι συνεδριάσεις.

Χθες, η τιμή του αργού πετρελαίου υποχώρησε κατά 66 σεντς, ποσοστό 2,3%, φθάνοντας στα 27,96 δολ. το βαρέλι. Οι τιμές υποχώρησαν 30% από τα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα 12 ετών, ήτοι τα 39,99 δολ. το βαρέλι, που ήταν στις 27 Φεβρουαρίου.

Το Ιράκ παρήγαγε κατά μέσον όρο 2,48 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Φεβρουάριο, περίπου 3% της παγκόσμιας παραγωγής, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Bloomberg.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα