Βιμ Ντούιζενμπεργκ: Δεν υπάρχει ενδεχόμενο ύφεσης

Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2001 13:03

Στην εκτίμηση ότι η οικονομία της ευρωζώνης δεν θα εισέλθει σε φάση ύφεσης προέβη σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Βιμ Ντούιζενμπεργκ, μιλώντας ενώπιον της επιτροπής οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο κ. Ντούιζενμπεργκ δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει ύφεση - παρά το ότι η επιβράδυνση της οικονομίας της ευρωζώνης ήταν μεγαλύτερη της αναμενόμενης – και επεσήμανε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας πλησιάζει. Επανέλαβε, επίσης, ότι η πολιτική που ακολουθεί η ΕΚΤ θα οδηγήσει σε μείωση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη σε επίπεδα κάτω από το 2% στις αρχές του ερχόμενου έτους.

Αναφερόμενος στις χθεσινές τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ ο πρόεδρος της ΕΚΤ διαβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται σε επαφή με τις κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως - συμπεριλαμβανομένης της Federal Reserve –με στόχο την κανονική λειτουργία των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Σύμφωνα με σημερινό δελτίο Τύπου της ΕΚΤ, το Ευρωσύστημα διεξάγει σήμερα μία πράξη ρευστότητας με τη μορφή ταχείας δημοπρασίας με σταθερό επιτόκιο 4,25% χωρίς προκαθορισμένο ποσό κατανομής. Η πράξη θα έχει διάρκεια μίας ημέρας και θα διακανονιστεί αυθημερόν.

Oπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις συνθήκες ρευστότητας στις αγορές κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων και τις επόμενες ημέρες και θα βρίσκεται σε ετοιμότητα για την ανάληψη νέων πρωτοβουλιών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα