Ιταλία: Μεγαλύτερη ύφεση και έλλειμμα προβλέπει ο ΟΟΣΑ

Αναμένεται συρρίκνωση 1,5% το 2013
Πέμπτη, 02 Μαΐου 2013 13:04
UPD:13:17
REUTERS/TOBIAS SCHWARZ

Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας αναμένεται να αυξηθεί στο νέο επίπεδο - ρεκόρ του 131,5% του ΑΕΠ φέτος και στο 134,2% του ΑΕΠ το 2014, έναντι μείωσής του στο 129% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τους στόχους της Ρώμης.

Αποθαρρυντικές προβλέψεις για την ιταλική οικονομία εξέδωσε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ο οποίος εκτιμά πως το ΑΕΠ της χώρας θα συρρικνωθεί φέτος περισσότερο του αναμενόμενου και τα δημόσια οικονομικά της θα επιδεινωθούν το 2013 και το 2014.

Σε έκθεσή του για την Ιταλία, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι το δημοσιονομικό της έλλειμμα θα υπερβεί το επιτρεπόμενο από την Ε.Ε. όριο του 3% του ΑΕΠ φέτος και τον επόμενο χρόνο και υπογραμμίζει τα δύσκολα προβλήματα που αντιμετωπίζει η νέα κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα.

Ο διεθνής οργανισμός εκτιμά ότι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 1,5% το 2013 έναντι 1% που προέβλεπε το Νοέμβριο, ενώ για το 2014 προβλέπει έναν αναιμικό ρυθμό ανάπτυξης 0,4%.

REUTERS
Ιταλία: Μεγαλύτερη ύφεση και έλλειμμα προβλέπει ο ΟΟΣΑ

Αποθαρρυντικές προβλέψεις για την ιταλική οικονομία εξέδωσε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), ο οποίος εκτιμά πως το ΑΕΠ της χώρας θα συρρικνωθεί φέτος περισσότερο του αναμενόμενου και τα δημόσια οικονομικά της θα επιδεινωθούν το 2013 και το 2014. Σε έκθεσή του για την Ιταλία, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι το δημοσιονομικό της έλλειμμα θα υπερβεί το επιτρεπόμενο από την Ε.Ε. όριο του 3% του ΑΕΠ φέτος και τον επόμενο χρόνο και υπογραμμίζει τα δύσκολα προβλήματα που αντιμετωπίζει η νέα κυβέρνηση του Ενρίκο Λέτα. Την πεποίθησή του ότι δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο και ότι επείγουν παρεμβάσεις υπέρ της οικονομικής ανάκαμψης εξέφρασε ο ιταλός πρωθυπουργός, Ενρίκο Λέτα, μετά την επιστροφή του από τη σύντομη ευρωπαϊκή περιοδεία του.

«Η δημοσιονομική προσαρμογή, η μείωση των επενδύσεων και η αποκατάσταση της αποταμίευσης των νοικοκυριών, σε συνδυασμό με τις σφιχτές πιστωτικές συνθήκες, είναι πιθανόν να μειώσουν την ανάπτυξη τους επόμενους μήνες», σημειώνεται στην έκθεση.

Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας αναμένεται να αυξηθεί στο νέο επίπεδο - ρεκόρ του 131,5% του ΑΕΠ φέτος και στο 134,2% του ΑΕΠ το 2014, έναντι μείωσής του στο 129% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τους στόχους της Ρώμης.

YOUTUBE/EURONEWSGREEK
«Μαύρες» προβλέψεις ΟΟΣΑ για Ιταλία

Ο Οργανισμός Οικονομικής Σταθερότητας και Ανάπτυξης ζητά από την Ιταλία να συνεχίσει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, που χάραξε η κυβέρνηση Μόντι. Ο Οργανισμός συνοδεύει τις προτάσεις του με δυσοίωνες προβλέψεις για την ιταλική οικονομία: ύφεση 1,5% το 2013, χρέος σε επίπεδο ρεκόρ 134,2% του ΑΕΠ, το 2014 και έλλειμμα 3,8% για το 2014. Ξεκινώντας την παρουσίαση της έκθεσης για την ιταλική οικονομία, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ,Άνχελ Γκουρία, δήλωσε: «Εν μέσω ύφεσης και αυξανόμενης ανεργίας είναι δύσκολο να δει κανείς φως στο τέλος του τούνελ. Αλλά είμαι πεπεισμένος ότι η συνέχιση της μεταρρυθμιστικής στρατηγικής θα φέρει καλύτερες συνθήκες ζωής και μια πιο δυνατή, δυναμική ιταλική οικονομία».

Η Ιταλία πρέπει να αναστρέψει την ανοδική τάση του χρέους «είτε με την ισοσκέλιση του προϋπολογισμού, είτε με ένα μικρό δημοσιονομικό πλεόνασμα, που θα στηρίζονται από την ισχυρή εφαρμογή αναπτυξιακών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», επισημαίνει ο ΟΟΣΑ.

Επίσης, το έλλειμμα αναμένεται να αυξηθεί φέτος στο 3,3% του ΑΕΠ έναντι στόχου 2,9% της Ρώμης και θα φθάσει στο 3,8% το 2014, που είναι υπερδιπλάσιο από τον επίσημο στόχο του 1,8%.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα