Στο δρόμο της σταθερότητας

Διέκοψε την άνοδο η Ευρώπη
Τετάρτη, 09 Απριλίου 2003 00:01
UPD:06:49

«ΑΝΑΣΑ» πήρε χθες η Wall Street μετά την άνοδο των τελευταίων συνεδριάσεων, με τους επενδυτές να συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στο Ιράκ.

«Φθάσαμε σε μία περίοδο που τα πράγματα στο Ιράκ φαίνεται να οδεύουν προς κάποια σταθερότητα. Ολοι τώρα αναμένουν να δουν τι κατευθύνσεις θα λάβει η αγορά και πώς θα κινηθεί η οικονομία», αναφέρουν αναλυτές. Στον τεχνολογικό τομέα, οι μετοχές εταιρειών ημιαγωγών έχασαν έδαφος μετά την προειδοποίηση των κατασκευαστών τσιπ RF Micro Devices και Microchip Technology για την κερδοφορία τους.

Αντίθετα, η μετοχή της Altria Group σημείωσε άνοδο 4% και συνέβαλε εν μέρει στη στήριξη του Dow Jones, μετά από δικαστική απόφαση, η οποία «πάγωσε» προσωρινά τη χρηματική ποινή των 3 δισ. δολαρίων στη Philip Morris USA, τμήμα του ομίλου Altria.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 1,49 μονάδες, ποσοστό 0,02%, φθάνοντας στις 8.298,92 μονάδες. Με απώλειες 6,57 μονάδων, ποσοστό 0,47%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.382,94 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια διέκοψαν την πολυήμερη ανοδική πορεία τους, καθώς οι επενδυτές προτίμησαν να ρευστοποιήσουν μέρος των πρόσφατων μεγάλων κερδών, απομακρύνοντας τους χρηματιστηριακούς δείκτες από τα υψηλά επίπεδα του τριμήνου.

Εμπειρογνώμονες της αγοράς τόνισαν πως η διόρθωση ήταν απαραίτητη μετά την εξαήμερη άνοδο της αγοράς, που προκάλεσε η αισιοδοξία για σύντομο τερματισμό του πολέμου στο Ιράκ, ενώ επισήμαναν πως ανησυχίες για την οικονομική κατάσταση του πλανήτη αλλά και για τα εταιρικά κέρδη έδωσαν την αφορμή που ζητούσε η αγορά για να πουλήσει.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 1,7% και 1,4%, αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη -ωστόσο- να παραμένει πάνω από τις 800 μονάδες. Με απώλειες έκλεισαν και οι εθνικοί δείκτες: Παρίσι 1,4%, Λονδίνο -1,7%), Ζυρίχη 0,6%, Φραγκφούρτη -1,6%. Καλύτερη επίδοση κατέγραψε το χρηματιστήριο του Μιλάνου, όπου ο δείκτης έκλεισε αμετάβλητος υποστηριζόμενος από τα κέρδη των Eni, Generali.

Η δημοσίευση της έκθεσης οικονομικών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκάλεσε κάποιες ανησυχίες στην αγορά, αφού «ψαλίδισε» τις αρχικές προβλέψεις για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης στο 1% από 1,8%, όμως προειδοποίησε για πιθανό κίνδυνο ύφεσης σε περίπτωση παράτασης του πολέμου στο Ιράκ και διατήρησης υψηλών τιμών πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα