Η κυβέρνηση ψάχνει δίαυλο ενεργειακής συνεργασίας με το Αζερμπαϊτζάν

Στο επίκεντρο επαφών του υπ. Εξωτερικών - Επίσημο ταξίδι σχεδιάζει ο πρωθυπουργός
Πέμπτη, 02 Μαΐου 2013 07:00
ICON PRESS/ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ

Ο κ. Αντώνης Σαμαράς σχεδιάζει να μεταβεί στο Αζερμπαϊτζάν αμέσως μετά την επίσκεψή του στην Κίνα, ενώ στο τέλος Μαΐου ή στις αρχές Ιουνίου δεν αποκλείεται η μετάβασή του στη Μόσχα, όπου θα συναντηθεί με το Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Την προσωπική του «σφραγίδα» όσον αφορά την προσέλκυση επενδύσεων από τη διεθνή αγορά, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας, αναμένεται να θέσει τις επόμενες εβδομάδες ο πρωθυπουργός μέσα από σειρά επίσημων ταξιδίων. Αρχής γενομένης από την Κίνα, όπου θα βρεθεί στο διάστημα 14 έως 18 Μαΐου, ο κ. Αντώνης Σαμαράς σχεδιάζει να μεταβεί αμέσως, μετά στο Αζερμπαϊτζάν, ενώ στο τέλος Μαΐου ή αρχές Ιουνίου δεν αποκλείεται η μετάβασή του στη Μόσχα, όπου θα συναντηθεί με τον Ρώσο προέδρο Πούτιν.

Οι διμερείς σχέσεις ιδίως στον ενεργειακό τομέα, αλλά και το πρόβλημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ ήταν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχε ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος στο Μπακού, τόσο με τον Αζέρο ομόλογό του, όσο και με τον πρόεδρο αλλά και τον πρωθυπουργό του Αζερμπαϊτζάν.

Επρόκειτο για την τρίτη συνάντηση των δύο υπουργών μέσα σε ένα χρόνο, γεγονός που υποδεικνύει, όπως τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος μιλώντας σε δημοσιογράφους, το πολύ υψηλό επίπεδο διμερών σχέσεων. Οι δύο υπουργοί εξέτασαν τη συνεργασία στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών, ενώ ο κ. Αβραμόπουλος ενημέρωσε τον ομόλογό του σχετικά με τις προτεραιότητές εν όψει της ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση που θα αρχίσει την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους, καθώς και με τα ελληνικά σχέδια που έχουν στόχο την προώθηση, την ενίσχυση και την εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Αζερμπαϊτζάν.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να κάνουν από κοινού βήματα σε τομείς, όπου μπορούν να επεκτείνουν περαιτέρω τη συνεργασία (τουρισμός, εμπόριο, πολιτισμός και ενέργεια). Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν, μεταξύ άλλων, και στο Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου, στο έργο ΤΑΡ που η Ελλάδα, όπως τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, μαζί με την Ιταλία και την Αλβανία, υποστηρίζει πλήρως.

«Δεν είμαι ικανοποιημένος»

Απαντώντας σε ερώτηση για τα ενεργειακά, ο υπουργός Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν, κ. Μαμαντιάρωφ δήλωσε: «Η ερώτηση είναι εάν είμαι ικανοποιημένος με τη συνεργασία μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Ελλάδας στον ενεργειακό τομέα. Θα έλεγα ότι δεν είμαι ικανοποιημένος γιατί - και αναφερθήκαμε σε αυτό το ζήτημα κατά τις συζητήσεις μας - πιστεύουμε ότι υπάρχει μια τεράστια ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιήσουμε. Οπως είπα σήμερα, ο όγκος του διμερούς εμπορίου μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Ελλάδας - μόνο κατά το διάστημα του τελευταίου έτους - σχεδόν τετραπλασιάστηκε και πλησιάζει το ένα δισεκατομμύριο, και το μεγαλύτερο μέρος αυτού προήλθε από τον ενεργειακό τομέα.

Τα κυριότερα αντικείμενα των συζητήσεών μας είναι το πετρέλαιο και το αέριο. Τώρα θα συζητήσουμε την ανάπτυξη μιας πιο συγκεκριμένης συνεργασίας στον τομέα του αερίου. Οπως μόλις είπε ο κ. Αβραμόπουλος, σχετικά με την έναρξη της υποβολής προσφορών για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ, γνωρίζετε ότι η κρατική εταιρεία πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν συμμετέχει στο διαγωνισμό».

EUROKINISSI

Ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος, χαιρέτισε τη συμμετοχή της SOCAR στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου της Ελλάδας, ΔΕΣΦΑ.

Ο κ. Αβραμόπουλος χαιρέτισε τη συμμετοχή της SOCAR στη διαδικασία αποκρατικοποίησης του Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου της Ελλάδας, ΔΕΣΦΑ, κάτι που επιβεβαιώνει, όπως είπε, τις σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες που διανοίγονται στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία Aegean Airlines θα εγκαινιάσει, σε ένα μήνα από σήμερα, τις πρώτες απευθείας πτήσεις από το Μπακού προς την Αθήνα.

Η διαμάχη του Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Ερωτηθείς για την ελληνική θέση στη διαμάχη του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι «η ειρηνική επίλυση των διαφορών, με σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της εθνικής κυριαρχίας, αποτελεί θεμελιώδη αρχή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα περιλαμβάνεται φυσικά στα συμμετέχοντα κράτη του ΟΑΣΕ και υποστηρίζουμε πλήρως τις προσπάθειες των συμπροέδρων της ομάδας Μινσκ προς την ειρηνική διευθέτηση της διαμάχης του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, με απώτερο στόχο την εξεύρεση μιας λύσης που θα είναι αποδεκτή από τα δύο μέρη. Το πιο σημαντικό είναι τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν βούληση, πολιτική βούληση για την εξεύρεση λύσης μέσω των διαπραγματεύσεων».

Πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού

Ο κ. Αντώνης Σαμαράς ενδέχεται να μεταβεί σύντομα στο Αζερμπαϊτζάν στο πλαίσιο της προσπάθειας της ελληνικής πλευράς να πείσει για την πολιτική βούλησή της να υλοποιηθεί ο αγωγός ΤΑΡ που θα μεταφέρει αζερικό φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά. Η επίσκεψη Σαμαρά βρίσκεται στη φάση του σχεδιασμού και αναζητούνται πρόσφορες ημερομηνίες που να εξυπηρετούν και τις δύο πλευρές.

Ως πιθανότερη ημερομηνία, σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να είναι το διάστημα αμέσως μετά το ταξίδι στην Κίνα, ενώ εκκρεμεί και ο καθορισμός της τελικής ημερομηνίας για τη μετάβαση στη Μόσχα.

Σημειώνεται ότι ο κ. Αντώνης Σαμαράς έχει τοποθετήσει «υψηλά» στην ατζέντα των ταξιδιών του τη συνάντηση με το Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν. Η επίσημη ημερομηνία της επίσκεψής του στη Μόσχα αναμένεται να γίνει έως τα μέσα Μαΐου και θα καθορισθεί μετά την άφιξη στην Αθήνα του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, κ. Λαβρώφ. Ταυτόχρονα, συνεχίζονται οι διπλωματικές επαφές για τον καθορισμό της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.

Πρόταση

Ο κ. Αβραμόπουλος πρότεινε στον Αζέρο ομόλογό του Μαμαντιάροφ «να οργανώσουμε μια μεγάλη εκδήλωση, υπό την αιγίδα της ηγεσίας των δύο χωρών μας και να φιλοξενήσουμε πολύ σύντομα, είτε στην Αθήνα είτε εδώ, μια συνάντηση υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, προκειμένου να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την ενίσχυση και εμβάθυνση της συνεργασίας στον τομέα του τουρισμού, του εμπορίου, του πολιτισμού και της ενέργειας».

Αποδοχή

Ο κ. Μαμαντιάροφ, αναφερόμενος στην πρόταση του κ. Αβραμόπουλου, τόνισε πως «πρόκειται για μια από τις ιδέες που συζητούνται σχετικά με τη διοργάνωση κοινών εκδηλώσεων. Είπαμε, επίσης, αναπτύσσοντας αυτή την ιδέα των συναντήσεων υψηλού επιπέδου, ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα επιχειρηματικό φόρουμ, στο οποίο θα συμπεριληφθεί η ενέργεια καθώς και άλλοι τομείς».

Μάνος Βούλγαρης - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα